Przepisy Przepis

Pizzerinki

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Podstawą dobrej pizzerinki jest ciasto, do stworzenia którego wykorzystuje się dedykowaną mąkę.

 

Dzięki niej ciasto jest niezwykle elastyczne, a po upieczeniu – wyśmienite i chrupiące. Na wierzch możesz położyć ulubione składniki.

SKŁADNIKI:

 

  • 1 kg Mąki na Pizzę 
  • 530 – 550 ml wody
  • 35 ml oleju
  • 25 g soli
  • 12,5 g drożdży
  • 3,5 g cukru

 

Wykonanie:

 

Krok 1

W wodzie rozpuść cukier i drożdże. Połącz mokre i suche składniki. Zagniataj ciasto wyrabiając do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodaj olej.

 

Krok 2

Ciasto pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej, po czym podziel je na odpowiednie porcje (100 g ciasta daje odpowiednią pizzerinę). Formuj kulki i wstaw je do lodówki na minimum 4 godziny (preferowany czas jest dłuższy, nawet 24 godziny).

 

Krok 3

Po schłodzeniu z kulek formuj spody do pizzeriny, posmaruj je sosem i nakładaj dodatki. Wypiek prowadź w piecu o temperaturze 300°C przez 7-8 minut.

 

Smacznego!

 

Obserwuj nas