Mąka Uniwersalna Podlaskie Plony doskonale sprawdzi się podczas domowych wypieków, a przede wszystkim przepysznych babeczek.
Słodkie, z owocowym akcentem i odrobiną czekolady, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego są delikatne i rozpływające się w ustach.
Składniki (na 12 sztuk):
- 250 g Mąki Uniwersalnej
- 140 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru z dodatkiem laski wanilii
- 2 jajka
- ⅓ szklanki mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju
- 100 g borówek
- 50 g posiekanej czekolady
- cukier puder
Wykonanie:
Krok 1
Borówki opłucz bieżącą wodą, pozostaw do odcieknięcia. W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier puder z wanilią. W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem, jogurtem i olejem, po czym zawartość przelej do suchych składników. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką. Do ciasta wrzuć borówki i czekoladę, całość delikatnie wymieszaj.
Krok 2
Metalową formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotami. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Krok 3
Upieczone muffiny wyjmij z formy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!