Święta Bożego Narodzenia nie tylko kojarzą się nam z choinką i prezentami. Na wielu polskich stołach króluje w tym czasie pachnący makowiec.
Wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że Wigilia bez makowca nie jest taka sama. Poznaj naszą propozycję przepisu na to tradycyjne ciasto świąteczne z wykorzystaniem Mąki Luksusowej.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g Mąki Luksusowej PZZ
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 60 g drożdży
- ½ szklanki kwaśniej śmietany
- 3 żółtka jajka
- 1 jajko
- skórka z cytryny
- szczypta soli
Masa makowa:
- 500 g maku (delikatniejszy jest biały)
- 1 l mleka
- 250 g mieszanki ulubionych bakali (rodzynki, migdały, orzechy i skórka pomarańczy)
- 100 g masła
- ½ szklanki miodu
- 100 g cukru pudru
- 50 ml rumu
- 1 op. cukru z wanilią
- 3 jajka
Wykonanie:
Najpierw przygotowuj masę makową, następnie ciasto.
Masa makowa:
Mak wsyp do wrzącego mleka i gotuj pół godziny (możesz również zalać mak wrzącym mlekiem na noc). Całość odcedź i przekręć dwa razy przez maszynkę. W rondelku rozgrzej masło z miodem, dodaj bakalie. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mak i podgrzewaj wszystko przez 10 minut. Jajka rozbij, żółtka utrzyj z połową cukru. Masę jajeczną dodaj do lekko przestudzonej masy makowej. Białka ubij na pianę z reszta cukru. Połącz je z masą. Na koniec dodaj rum, delikatnie wymieszaj.
Ciasto:
Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, wymieszaj ze śmietaną. Połącz wszystkie składniki z przygotowanymi drożdżami. Zagnieć niezbyt ścisłe ciasto. Podziel je na dwie części, rozwałkuj na prostokąt. Masę makową rozsmaruj na cieście zachowując dwucentymetrowy margines. Zwijaj, przenosząc na papier do pieczenia a potem do foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 120°C z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut. Następnie zamknij drzwiczki, piecz dalej w temperaturze 180°C przez kolejne 30 minut.
Smacznego!