Szukasz szybkiej i smacznej przekąski do ulubionego serialu? Koniecznie wypróbuj krążki cebulowe według przepisu Eweliny Łapińskiej!
Składniki:
3 duże cebule
225 g mąki pszennej uniwersalnej (plus dodatkowo 100g do obtoczenia cebuli)
350 ml piwa jasny lager
5g (1 łyżeczka) mielonego czosnku
2,5g (1/2 łyżeczki) mielonej cebuli (opcjonalnie)
5g (1 łyżeczka) mielonej papryki słodkiej
5g (1 łyżeczka) soli
Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Cebule pokrój w 2 cm plastry. W misce umieść 100g mąki i wrzuć do niej krążki cebulowe, dokładnie obtocz je mąką, usuń nadmiar mąki.
W osobnej misce połącz pozostałą mąkę pszenną z i przyprawami. Stopniowo łącz suche składniki z piwem i dokładnie wymieszaj całość, aż powstanie jednolite ciasto.
Rozgrzej olej do 190°C. Zanurz krążki w cieście i delikatnie obracaj, wrzucając do oleju.
Smaż przez kilka sekund, delikatnie obracaj cebulę przez 3-4 minuty podczas smażenia (przewróć w połowie). Odsącz na papierze po usmażeniu i natychmiast dopraw solą.
Powtórz z pozostałymi krążkami cebuli.