Poczuj smak Podlasia, wykonując tą niesamowitą kanapkę.
Poczuj smak Podlasia, wykonując tą niesamowitą kanapkę.
Kanapka Podlaska (2 sztuki)
Składniki:
- 4 kromki chleba z Mixu Pszenno – żytniego
- 100 g szynki wędzonej, swojskiej
- 80g sera korycińskiego lub twarogu suszonego
- 2 ogórki małosolne
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1/2 główki młodej kapusty
- Pęczek koperku
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- Sól do smaku
- 50 g miękkiego masła
- Kapustę poszatkować, koperek posiekać, czosnek drobno pokroić.
- Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić solą do smaku.
- Kromki chleba od wewnętrznej strony posmarować musztardą.
- Na kromce ułożyć: wędlinę, ser, ogórki, surówkę z kapusty i przykryć drugą kromką. Zewnętrzną część kromki chleba posmarować masłem.
- Kanapkę usmażyć na wolnym ogniu, na rozgrzanej patelni.
- Po przewróceniu na drugą stronę przykryć pokrywką, aby ciepło równomiernie się rozprowadzili wewnątrz kanapki.