Fried Chicken - PZZ
Przepisy Przepis

Fried Chicken

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Kurczak w chrupiącej panierce przypadnie do gustu fanom amerykańskiej kuchni. Zaskocz swoich znajomych i zaserwuj im danie, które przebije wszystkie fast foody.

Składniki:

marynata:

* 1 szklanka (245 ml) maślanki

* 1 łyżeczka (5 g) soli

* 1 łyżeczka  (4 g) pieprzu

* 1 łyżeczka (6 g) czosnku w proszku

* 1 łyżeczka (4 g) wędzonej papryki

* 500 g udek lub podudzia z kurczaka (bez skóry, bez kości)

panierka:

* 1,5 szklanki (160 g) mąki uniwersalnej

* 1 łyżeczka (1 g) suszonego oregano 

* 1 łyżeczka (6 g) czosnku w proszku

* 1/2 łyżeczki (1,5 g) cebuli w proszku

* 2 łyżeczki (8 g) wędzonej papryki

* 1 łyżeczka (5 g) soli

Przygotowanie:

  • Do miski dodaj wszystkie składniki marynaty (bez kurczaka). Wymieszaj do połączenia składników. W osobnej misce połącz wszystkie składniki na panierkę, aż się połączą.
  • Dodaj kurczaka do marynaty, upewniając się, że jest całkowicie zanurzony: zostaw na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej lub na noc w lodówce, przykryte folią.
  • Napełnij garnek z grubym dnem olejem roślinnym i podgrzej do 180°C.
  • Wyjmij kurczaka z marynaty i wrzucić przyprawioną panierkę; dociśnij mocno panierkę do kurczaka, aby dokładnie go pokryć. Kurczaka umieść na blasze do pieczenia.
  • W dwóch lub trzech partiach smaż kurczaka przez 5 do 7 minut każdy kawałek, do uzyskania złotego koloru i wewnętrznej temperatury 68-70°C.
  • Wyjmij i odsącz na papierze. Jedz na gorąco.

Propozycja podania: bułeczki maślane brioche, coleslaw, pikle, sos: majonez, Sriracha, miód

 

Obserwuj nas