Kurczak w chrupiącej panierce przypadnie do gustu fanom amerykańskiej kuchni. Zaskocz swoich znajomych i zaserwuj im danie, które przebije wszystkie fast foody.
Składniki:
marynata:
* 1 szklanka (245 ml) maślanki
* 1 łyżeczka (5 g) soli
* 1 łyżeczka (4 g) pieprzu
* 1 łyżeczka (6 g) czosnku w proszku
* 1 łyżeczka (4 g) wędzonej papryki
* 500 g udek lub podudzia z kurczaka (bez skóry, bez kości)
panierka:
* 1,5 szklanki (160 g) mąki uniwersalnej
* 1 łyżeczka (1 g) suszonego oregano
* 1 łyżeczka (6 g) czosnku w proszku
* 1/2 łyżeczki (1,5 g) cebuli w proszku
* 2 łyżeczki (8 g) wędzonej papryki
* 1 łyżeczka (5 g) soli
Przygotowanie:
- Do miski dodaj wszystkie składniki marynaty (bez kurczaka). Wymieszaj do połączenia składników. W osobnej misce połącz wszystkie składniki na panierkę, aż się połączą.
- Dodaj kurczaka do marynaty, upewniając się, że jest całkowicie zanurzony: zostaw na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej lub na noc w lodówce, przykryte folią.
- Napełnij garnek z grubym dnem olejem roślinnym i podgrzej do 180°C.
- Wyjmij kurczaka z marynaty i wrzucić przyprawioną panierkę; dociśnij mocno panierkę do kurczaka, aby dokładnie go pokryć. Kurczaka umieść na blasze do pieczenia.
- W dwóch lub trzech partiach smaż kurczaka przez 5 do 7 minut każdy kawałek, do uzyskania złotego koloru i wewnętrznej temperatury 68-70°C.
- Wyjmij i odsącz na papierze. Jedz na gorąco.
Propozycja podania: bułeczki maślane brioche, coleslaw, pikle, sos: majonez, Sriracha, miód