Przepisy Przepis

FIT - Omlet wytrawny

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Omlet z płatków owsianych da ci zastrzyk energii w każdy ciężki poranek.

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • 25g płatków owsianych błyskawicznych górskich 
  • 60g wrzącej wody 
  • 1 czubata łyżka serki typu cream cheese 
  • garść szpinaku
  • duża szczypta soli
  • trochę świeżo mielonego pieprzu
  • 15g masła do smażenia + 15g do duszenia szpinaku 
  • 1 ząbek czosnku (drobno pokrojony) 

Do podania: pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, listki szpinaku, serek wiejski, sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek 

Przygotowanie: 

  1. Płatki owiane zalać wrząca woda i odłożyć na 10 minut.
  2. Szpinak opłukać i osuszyć.
  3. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i przesmażyć około minuty. Następnie dodać szpinak, dusić 2 minuty, aż liście zwiędną i odłożyć na bok.
  4. Do płatków owsianych dodać serek typu cream cheese, jajka, dużą szczyptę soli, świeżo mielony pieprz – całość dokładnie wymieszać, na koniec dodać szpinak.
  5. Na rozgrzaną, niewielką patelnię (o średnicy 21 cm) dodać masło. Gdy się rozpuści wlać masę jajeczną. Przykryć i smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Przewrócić na druga stronę i smażyć kolejne 2 minuty.
  6. Omlet delikatnie zsunąć na talerz.
  7. Położyć pomidory, cienkie plastry cebuli, 2 łyżki serka wiejskiego, liski szpinaku.
  8. Całość poruszyć solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek.
Obserwuj nas