Wykorzystajcie groch w daniu wegetariańskim.
Składniki na około 30 kotlecików:
- 300 g suchego grochu, namoczonego przez noc w zimnej wodzie
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia, najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie – odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą i czosnkiem. Przyprawy podprażyć na suchej patelni i rozetrzeć w moździerzu. Do zmielonej masy dać natkę, sodę, sól i przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Nabierać po łyżce masy i formować małe, lekko spłaszczone kulki. Ważne jest, by dokładnie je ścisnąć, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.
W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2 – 3 cm. Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 – 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu i od razu podawać ze świeżymi warzywami, ziołami, sałatką z kapusty i granatu lub hummusem.