Przepisy Przepis

Muffiny bananowe

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Muffiny bananowe (8 dużych lub 12 standardowej wielkości)

Poznajcie przepis poniżej.

Muffiny bananowe (8 dużych lub 12 standardowej wielkości)

Składniki:

  • 320 g Mąki Tortowej PZZ S.A.
  • 2 średnie banany
  • 125g masła rozpuszczonego
  • 250ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100g orzechów pekan

Kruszonka:

  • 65g mąki tortowej
  • 45g masła
  • 35g cukru brązowego

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół).
  • Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą na sypką kruszonkę.
  • Banany obrać i rozgnieść widelcem, dodać masło, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko wymieszać.
  • Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Wymieszane sypkie składniki połączyć z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszać, dodać orzechy i połączyć składniki.
  • Ciastem napełnić papilotki, posypać kruszonką i piec przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.

 

Podawać z lodami waniliowymi i słonym karmelem. 

Obserwuj nas