Przepisy Przepis

Dyniowe Gnocchi

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Daj się ponieść urokowi jesieni dzięki tym delikatnym gnocchi z dyni, podanym z roztopionym masłem szałwiowym. Idealne rozwiązanie na chłodne jesienne wieczory.

Składniki:

  • 350 g puree z dyni hokkaido
  • 350 g ziemniaków ugotowanych i przetartych przez sito
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej Tortowej (plus dodatkowa do podsypywania)
  • 50 g startego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj, aż staną się miękkie. Po ostygnięciu przetłocz przez praskę lub przetrzyj przez sito. Przełóż do miski.
  2. Do ziemniaków dodaj puree dyniowe, obie mąki, jajko, żółtko, parmezan, gałkę muszkatołową i szybko wymieszaj. Najpierw użyj widelca, potem palcami, aż uzyskasz jednolitą masę. Ciasto może być lekko klejące.
  3. Stolnicę podsyp mąką. Uformuj z ciasta wałeczki, a następnie podziel je na mniejsze, około 2-cm kawałki. Możesz też odrywać kawałki ciasta palcami i formować kulki. W środku każdego gnocchi wbij listek rozmarynu.
  4. Wrzuć gnocchi do garnka z osoloną wrzącą wodą. Gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
  5. Ugotowane gnocchi odsącz i przenieś na patelnię z rozgrzanym masłem szałwiowym.

Masło Szałwiowe

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • Garść listków szałwii

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło, dodaj listki szałwii. Smaż na małym ogniu 2-3 minuty, aż szałwia zmięknie.
  2. Dodaj gnocchi do patelni i podsmaż krótko, polewając je masłem w trakcie smażenia. Uważaj, by nie przypalić masła – może przybrać jasnożółty kolor, ale nie powinno stać się czarne.

Podawanie:

Gnocchi najlepiej smakują polane masłem szałwiowym i posypane startym parmezanem. Alternatywnie możesz podać je z sosem na bazie sera z niebieską pleśnią i orzechami pinii.

 

Obserwuj nas