Daj się ponieść urokowi jesieni dzięki tym delikatnym gnocchi z dyni, podanym z roztopionym masłem szałwiowym. Idealne rozwiązanie na chłodne jesienne wieczory.
Składniki:
- 350 g puree z dyni hokkaido
- 350 g ziemniaków ugotowanych i przetartych przez sito
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 150 g mąki pszennej Tortowej (plus dodatkowa do podsypywania)
- 50 g startego parmezanu
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, ugotuj, aż staną się miękkie. Po ostygnięciu przetłocz przez praskę lub przetrzyj przez sito. Przełóż do miski.
- Do ziemniaków dodaj puree dyniowe, obie mąki, jajko, żółtko, parmezan, gałkę muszkatołową i szybko wymieszaj. Najpierw użyj widelca, potem palcami, aż uzyskasz jednolitą masę. Ciasto może być lekko klejące.
- Stolnicę podsyp mąką. Uformuj z ciasta wałeczki, a następnie podziel je na mniejsze, około 2-cm kawałki. Możesz też odrywać kawałki ciasta palcami i formować kulki. W środku każdego gnocchi wbij listek rozmarynu.
- Wrzuć gnocchi do garnka z osoloną wrzącą wodą. Gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
- Ugotowane gnocchi odsącz i przenieś na patelnię z rozgrzanym masłem szałwiowym.
Masło Szałwiowe
Składniki:
- 3 łyżki masła
- Garść listków szałwii
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj listki szałwii. Smaż na małym ogniu 2-3 minuty, aż szałwia zmięknie.
- Dodaj gnocchi do patelni i podsmaż krótko, polewając je masłem w trakcie smażenia. Uważaj, by nie przypalić masła – może przybrać jasnożółty kolor, ale nie powinno stać się czarne.
Podawanie:
Gnocchi najlepiej smakują polane masłem szałwiowym i posypane startym parmezanem. Alternatywnie możesz podać je z sosem na bazie sera z niebieską pleśnią i orzechami pinii.