Poczuj smak dzieciństwa, przygotowując słodkie babeczki z truskawkami i kremem śmietankowym.
Poczuj smak dzieciństwa, przygotowując słodkie babeczki z truskawkami i kremem śmietankowym.
Składniki:
Białe Babeczki (12 sztuk):
- 1 ¼ szklanki (140 g) mąki Tortowej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅛ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ¾ szklanki (150 g) białego cukru
- 5 łyżek (70 g) niesolonego miękkiego masła
- 2 białka jaj w temperaturze pokojowej
- 1 ½ łyżeczki wanilii
- ½ szklanki (120 ml) maślanki w temperaturze pokojowej
Krem śmietankowy:
- 200 g , schłodzonego mascarpone
- 200 g schłodzonej śmietanki 36%
- 70 g cukru
- laska wanilii (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 300 g truskawek
- dżem truskawkowy
Przygotowanie:
Babeczki:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wyłóż formę na babeczki 12 papilotkami.
Następnie odłóż na bok. - W małej misce przesiej razem mąkę Tortową, proszek do pieczenia, sól oraz sodę.
- Do drugiej miski dodaj zmiękczone masło i cukier.
Utrzyj mikserem elektrycznym przez 1-2 minuty. - Do masy dodaj białka i wanilię. Mieszaj na średniej prędkości, aż będzie gładka i puszysta – około 3-4 minuty.
- Do masy maślanej naprzemiennie dodawaj maślankę i suche składniki.
Mieszaj na niskich obrotach, aż wszystko się połączy. - Napełnij każdą papilotkę ciastem na około ¾ wysokości.
- Piecz babeczki przez 16-18 minut lub do momentu, aż patyczek w środkowym punkcie będzie suchy.
- Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia.
Krem śmietankowy:
- Wszystkie składniki na krem przełóż do misy miksera.
- Ubijaj przez około 3 minuty, zaczynając od najmniejszych obrotów i stopniowo zwiększając, aż krem będzie puszysty i wyraźnie zgęstnieje.
Wykończenie:
- W każdej babeczce wydrąż dziurkę, włóż do środka truskawkę lub dżem truskawkowy. Nałóż porcje kremu i udekoruj truskawkami.