Ukryj smaki lata w intensywnie czekoladowych babeczkach z malinami,
które skradną serce niejednemu łasuchowi.
Mąka Poznańska doskonale sprawdza się do wypieku puszystych babeczek, które nie tylko możemy zaserwować naszym gościom na przyjęciu, ale również znajdą dogodne miejsce w naszym lunchboxie.
Składniki (na 8 sztuk):
- 100 g Mąki Poznańskiej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g malin
- cukier puder
Wykonanie:
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie całość wymieszaj, aż do jej rozpuszczenia.
Krok 2
Przestudzoną masę czekoladową, mąkę, jajka, cukier i proszek do pieczenia miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do tak przygotowanego ciasta dodaj maliny, całość delikatnie wymieszaj szpatułką
Krok 3
Metalową formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotami. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Krok 4
Upieczone muffiny wyjmij z formy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!