Przepisy Przepis

Pączki

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Mąka Luksusowa od lat była wykorzystywana przez gospodynie domowe
do robienia domowych pączków.

 

Jeżeli nie chcemy, aby nasze słodkości nadmiernie chłonęły tłuszcz, dodajmy odrobinę spirytusu tak, jak niegdyś robiły nasze Mamy i Babcie.

Składniki:

 

  • 1 kg Mąki Luksusowej
  • 100 g drożdży
  • 100g cukru
  • ½ l mleka
  • 7 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 100g masła
  • sok z 1 cytryny z otartą skórką
  • szczypta soli
  • ⅓ laski wanilii
  • kieliszek spirytusu
  • gęste powidła
  • 1 – 1 ½ kg tłuszczu do smażenia

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Z roztartych drożdży zrób rozczyn z 1 łyżką cukru, 200 g mąki i mlekiem. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie jajko utrzyj z żółtkami oraz pozostałym cukrem.

 

Krok 2

Do pozostałej masy dodawaj i mieszaj kolejno: rozczyn, resztę mleka, sól, wanilię, mąkę i sok z cytryny. Na samym końcu wlej alkohol. Wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej masy.

 

Krok 3 

Do całości dodaj roztopione, ostudzone masło. Ciasto dalej wyrabiaj (nie powinno być zbyt gęste).

 

Krok 4

Zostaw w ciepłym miejscu na 10 – 15 minut do wyrośnięcia. Następnie mokrą łyżką nabieraj porcje ciasta, nakładaj powidła i formuj pączki. Tak uformowane pączki pozostaw do kolejnego wyrośnięcia (10 – 15 min).

 

Krok 5

Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto – brązowy kolor. Odsącz na papierze i lukruj bądź pudruj cukrem według uznania.

 

Smacznego!

 

 

Obserwuj nas