Jak ugościć wegetarianina? - PZZ
Blog

Jak ugościć wegetarianina?

data
Czytanie 5 min
Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Ugoszczenie wegetarianina może być nie lada problemem dla osób, które chętnie jedzą mięso. O pomyłkę nietrudno nie tylko przy serwowaniu dań – faux-pas łatwo popełnić również w trakcie rozmowy. Lepiej więc unikać zadawania pytań o dietę wegetariańską, które mogą krępować rozmówcę. Co zatem przygotować i jakie tematy pomijać, by spotkanie przebiegło w miłej atmosferze?

Czym jest wegetarianizm?

 

Wegetarianizm to nie tylko dieta, ale także styl życia. Nie jest formą buntu ani chwilową fanaberią, jak niektórzy mogą go postrzegać. Coraz więcej ludzi przechodzi na dietę wegetariańską i ze swojego jadłospisu wykreśla mięso. Robią to z różnych powodów: dla poprawy zdrowia, lepszego samopoczucia, z szacunku do zwierząt czy w trosce o środowisko.

Dieta wegetariańska opiera się głównie na produktach roślinnych. Jej zwolennicy jedzą owoce, warzywa, produkty zbożowe, grzyby, orzechy i oleje. Unikają także produktów, które zawierają zwierzęcą żelatynę i podpuszczkę. Dodatkowo część wegetarian nie nosi wyrobów ze skóry. Zamiast nich wybierają torebki, buty i akcesoria z syntetycznej skóry ekologicznej.

 

Odmiany diety wegetariańskiej

 

Nie wszyscy jarosze odżywiają się w ten sam sposób. Dieta wegetariańska ma swoje, bardziej lub mniej restrykcyjne, odmiany. Podstawą jadłospisu wegetarianina są produkty roślinne, a dodatkowo, zależnie od upodobań:

  • mleko i jego przetwory (u laktowegetarian)
  • drób, ryby, nabiał i jajka (u semiwegetarian)
  • mleko i jego przetwory, jajka (u laktoowowegetarian)
  • jajka (u owowegetarian).

 

Grupą, która trzyma się wyłącznie diety roślinnej, są weganie. W ich menu nie znajdują się żadne produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak na przykład miód.

 

Nie jesz mięsa? To może choć kawałek kotlecika?

 

Gdy Polacy przyjmują gości, chcą ich poczęstować czym chata bogata. Nie wszyscy rozumieją, na czym polega dieta wegetariańska. Jeżeli wiemy, że nasz gość jest wegetarianinem, odpowiednio wcześnie dopytajmy o to, co może jeść, a czego kategorycznie unika. Gdy już zrobimy rozeznanie, nie namawiajmy go na zakazane produkty albo zupę gotowaną na kościach. Jeśli z rosołu wyjmiemy całe mięso, wciąż nie będzie to jarska potrawa.

Nie liczmy na to, że będąc „w gościach” wegetarianin poczęstuje się tym, cokolwiek mu podamy. Na spotkanie przyrządźmy kilka wegetariańskich potraw do wyboru. Inaczej nasz gość będzie musiał zadowolić się chlebem z masłem, i to roślinnym. Pamiętajmy również, że wegetarianie nie jedzą serów z naturalną podpuszczką, więc specjalnie dla nich wybierzmy te z podpuszczką syntetyczną. Nie serwujmy też produktów, które zawierają żelatynę — na przykład galaretek i niektórych słodyczy. Zwróćmy uwagę na skład każdego produktu, zanim zaproponujemy go jaroszowi.

 

Co podać wegetarianinowi?

 

Dieta wegetariańska powinna być zbilansowana i ułożona z głową. Nie może polegać po prostu na wykluczeniu mięsa z diety. Brakujące białko i żelazo powinny być zastępowane innymi produktami. Wegetarianie jedzą dużo owoców i warzyw (zwłaszcza roślin strączkowych), produkty zbożowe, ryż, kasze, płatki owsiane, pestki, ziarna, orzechy i oleje tłoczone na zimno. Na bazie tych artykułów możemy przygotować dania, które posmakują także osobom na co dzień jedzącym mięso. Przygotowaliśmy dla Was kilka przykładowych prostych przepisów nie tylko dla wegetarian.

 

Gulasz warzywny z kaszą jaglaną

 

Składniki:

  • 1 torebka kaszy jaglanej PZZ Białystok
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • po pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

 

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Bakłażana, cukinię i papryki obierz, usuń nasiona i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę i cebulę podsmaż na oleju. Gdy marchewka zmięknie, dopraw cukrem, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i pozostałe warzywa. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Duś gulasz do miękkości warzyw, w razie potrzeby podlewając wodą. Podawaj gorący z kaszą jaglaną.

 

Sałatka z kaszy jęczmiennej i pieczonej papryki

 

Składniki:

  • torebka kaszy jęczmiennej PZZ Białystok
  • czerwona i żółta papryka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kaparów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • przyprawa do sałatek

 

Wykonanie:

Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i połóż na blaszce do pieczenia skórką do góry. Piecz w piekarniku z funkcją grill, aż skórka będzie lekko przypieczona. Na chwilę włóż też pomidorki koktajlowe, aby nieco się podpiekły. Ugotowaną i przestudzoną wymieszaj z oliwą, kilkoma kroplami soku z cytryny i przyprawą do sałatek. Gdy papryki przestygną, zdejmij z nich skórkę, pokrój w paseczki i dodaj do kaszy. Udekoruj bazylią, kaparami i pomidorkami koktajlowymi.

 

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

 

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki wrocławskiej lub poznańskiej PZZ Białystok
  • 2 jajka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • sól

 

Składniki na farsz:

  • 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej PZZ Białystok
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj pieczarki i duś przez kilka minut. Zdejmij z ognia, dodaj kaszę gryczaną, dopraw solą i pieprzem. Mąkę przesiej, dodaj resztę składników na ciasto i wyrób gładką masę. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kółka szklanką. Na każde nałóż farsz, uformuj pieróg i dokładnie sklej brzegi. Pierogi gotuj w gorącej osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia, co jakiś czas mieszając.

 

Wegetariańskie ciasteczka

 

Składniki:

  • 2 szklanka płatków owsianych PZZ Białystok
  • szklanka mąki pszennej PZZ Białystok
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pestki słonecznika, rodzynki

 

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej olej i podpraż płatki owsiane z cukrem, aż nieco ściemnieją. Zdejmij z patelni i dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz wodę, olej i dodatki. Zagnieć masę, ulep kulki i rozpłaszcz na dłoni. Ciastka piecz przez około 30 minut w piekarniku w 180 stopniach.

 

Sztuka konwersacji z wegetarianinem

 

Nawet najprzyjemniejszy wieczór przy pysznych daniach mogą popsuć nietaktowne pytania i próby nawrócenia wegetarianina na „dobrą drogę”. Unikajmy więc dopytywania o preferencje żywieniowe i powstrzymajmy się od nieprzychylnych komentarzy. Nie próbujmy udowodnić, że nie warto rezygnować z mięsa. Każdy ma prawo do swojego wyboru i nie musi tłumaczyć się nikomu ze swojej diety. Wegetarianie na co dzień słyszą bardzo dużo przytyków i kłopotliwych pytań, najlepiej więc nie poruszać pewnych kwestii podczas rozmowy. Żeby spotkanie pozostało przyjemne, zapomnijmy o pytaniach tego pokroju:

  • dlaczego nie jesz mięsa?
  • to co Ty jesz, tylko sałatę?
  • nie boisz się, że będziesz miał złe wyniki i zachorujesz?
  • chce ci się ciągle siedzieć w kuchni?
  • jak ty to robisz, jak bym tak nie mógł
  • wiesz, że i tak nie zmienisz świata?
Obserwuj nas