Niekiedy brakuje nam chęci i pomysłów na przygotowanie posiłku do pracy. A dzięki zróżnicowanemu menu wykonywanie codziennych obowiązków pójdzie nam o wiele łatwiej. Gdy zjemy pożywny lunch, zaspokoimy swój głód na długo. Przestaniemy wyczekiwać pory obiadowej i sprawniej zrealizujemy zaplanowane zadania.
Zasady komponowania posiłków do biura
Wzorcowy zestaw do lunchboksu to dużo warzyw, owoców i produktów z węglowodanami złożonymi. Tych ostatnich dostarczą nam dania na bazie kasz oraz owsianki z różnymi dodatkami. W pracy możemy pozwolić sobie także na odrobinę słodkości przygotowanych w domu. Jeśli należysz do osób, które lubią podjadać, weź ze sobą rodzynki, orzechy lub pokrojone surowe warzywa. Marchewka, kalarepa i seler naciowy mają wiele potrzebnych witamin w przeciwieństwie do niezdrowych chipsów i słonych paluszków. W torbie śniadaniowej nie może również zabraknąć odpowiednich płynów. Każdego dnia bierz do firmy niegazowaną wodę mineralną, która dobrze nawodni i pobudzi organizm. Możesz też wypić smoothie z ulubionych owoców i warzyw.
Jakiego jedzenia nie wolno brać do pracy?
Istnieje kilka zasad odnośnie do spożywania posiłków w biurze. Zadbaj o komfort swoich współpracowników i osób, które odwiedzają Twoje miejsce pracy. Gdy będziesz przygotowywać drugie śniadanie, zapomnij o intensywnie pachnących składnikach. Nie każdy lubi pracować w otoczce aromatu sosu czosnkowego. Oprócz niego, na czarnej liście powinny znaleźć się kalafior, kapusta, wędzone ryby i gotowane jajka. Niewskazane jest też głośne jedzenie — mlaskanie, siorbanie czy donośne chrupanie. Bardzo soczyste owoce, dania ze skapującym dressingiem i wymagające solidnego gryzienia warzywa zostaw w domu. Do lunchboksu spakuj neutralne dla otoczenia sałatki, przekąski i wypieki. Wskazówki, jak przygotować kilka z nich, zamieściliśmy poniżej.
Placki bananowe
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- łyżka płatków owsianych PZZ Białystok zblendowanych na mąkę
- olej do smażenia
Wykonanie:
Banana rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, mąkę owsianą i dokładnie wymieszaj. Uzyskane ciasto powinno być dość rzadkie. Masę nabieraj łyżką i smaż na odrobinie rozgrzanego oleju. Placki możesz jeść bez dodatków, polane miodem lub posypane cukrem pudrem.
Czekoladowy pudding z kaszy jaglanej
Składniki:
- pół torebki surowej kaszy jaglanej PZZ Białystok
- 1 szklanka wody
- 1 dojrzały banan
- pół szklanki mleka
- 1 łyżka kakao
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku i ugotuj w wodzie aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Po przestudzeniu dodaj mleko, rozdrobnionego banana, kakao i dopraw cynamonem. Zblenduj deser do uzyskania gładkiej masy. Przed zjedzeniem schłodź w lodówce.
Sałatka z kaszy gryczanej, sera feta i papryki
Składniki:
- torebka kaszy gryczanej PZZ Białystok
- 100 g sera feta
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- po pół czerwonej i żółtej papryki
- pół średniej cebuli
- natka pietruszki
- olej z pestek winogron
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu i przestudź. W międzyczasie umyj cebulę i papryki. Pokrój je w kostkę, a ogórki na plasterki. Warzywa połącz z kaszą, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Delikatnie wymieszaj składniki, aby nie rozgnieść kaszy.
Sałatka z kaszy jęczmiennej z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- torebka kaszy jęczmiennej PZZ Białystok
- pojedynczy filet z kurczaka
- po 5 łyżek zielonego groszku i kukurydzy z puszki
- kilka suszonych pomidorów
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- ulubione zioła
- koperek
Wykonanie:
Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. Pierś z kurczaka oczyść i usuń z niej błonki. Dopraw solą, pieprzem i pokrop olejem. Usmaż na patelni z grubym dnem lub grillowej. Po przestudzeniu pokrój mięso na średniej wielkości kostkę. Kaszę i kurczaka przełóż do miski, dodaj odsączone warzywa z puszki i pokrojone w paski suszone pomidory. Danie dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami. Jeżeli sałatka będzie za mało wilgotna, wymieszaj ją z kilkoma łyżkami oleju z pomidorów. Jedz posypaną posiekanym koperkiem.
Sałatka z kaszy jaglanej z serem i burakami
Składniki:
- torebka kaszy jaglanej PZZ Białystok
- 2 duże upieczone buraki
- 120-150 g świeżego szpinaku
- 80 g sera koziego lub fety
- garść pestek słonecznika
Na dressing:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsącz, przełóż do miski i jeszcze ciepłą wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj rozdrobniony ser, pokrojone w kostkę buraki i pestki słonecznika. Składniki wymieszaj z dressingiem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy, miodu i przypraw.
Ryż ze smażonymi warzywami
Składniki:
- torebka ryżu białego PZZ Białystok
- po pół zielonej i żółtej papryki
- pół cebuli
- sól, pieprz
- sos sojowy lub Maggi
- natka pietruszki
- kilka małych pomidorków
Wykonanie:
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę i papryki pokrój w kostkę, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj przestudzony ryż, dopraw odrobiną sosu sojowego i wymieszaj. Zdejmij całość z patelni, posyp natką pietruszki i udekoruj pomidorkami koktajlowymi.
Muffinki z czekoladą i orzechami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej PZZ Białystok
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła
- pół szklanki brązowego cukru (lub mniej)
- cukier waniliowy
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- kilka pokrojonych kostek gorzkiej czekolady
- kilka łyżek posiekanych orzechów włoskich (ilość wedle uznania)
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszaj w dużej misce. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i cukry. Delikatnie połącz składniki. W osobnym naczyniu zmieszaj mleko, jajka i olej. Mokre składniki wlej do suchych, dodaj orzechy i czekoladę. Mieszaj łyżką do połączenia i napełnij masą foremki na muffiny do ¾ wysokości. Piecz babeczki około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.