Kuszące i przerażająco smaczne – nasze Straszne Halloweenowe Muffiny są tym, czego potrzebujesz na swoje straszne przyjęcie! Spód czekoladowego ciasta, kremowe czapy i figlarnie ułożone pajączki sprawią, że te małe straszaki będą hitem każdej Halloweenowej imprezy
Muffinki Czekoladowe:
Składniki (na 16 szt.):
- 150 g masła
- 150 g ciemnej czekolady
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 200 g cukru
- 2 duże jajka (rozmiar L)
- 170 ml mleka
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
- Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i kawę zbożową przesiej do miski. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj cukier.
- W osobnej misce rozmiksuj jajka z mlekiem.
- Dodaj masę jajeczną do suchych składników i delikatnie wymieszaj.
- Dodaj ostudzone masło i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę.
Pieczenie muffinek:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Masę wyłóż do papilotek i umieść je w formie na muffiny.
- Piecz przez ok. 20-25 minut, sprawdzając gotowość za pomocą „suchego patyczka”.
Krem z Ciastkami:
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g potłuczonych ciastek (lub okruszków)