Przepisy Przepis

Babeczki z truskawkami

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Poczuj smak dzieciństwa, przygotowując słodkie babeczki z truskawkami i kremem śmietankowym.

Poczuj smak dzieciństwa, przygotowując słodkie babeczki z truskawkami i kremem śmietankowym.

Składniki:

Białe Babeczki (12 sztuk):

  • 1 ¼ szklanki (140 g) mąki Tortowej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅛ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki (150 g) białego cukru
  • 5 łyżek (70 g) niesolonego miękkiego masła
  • 2 białka jaj w temperaturze pokojowej
  • 1 ½ łyżeczki wanilii
  • ½ szklanki (120 ml) maślanki w temperaturze pokojowej

Krem śmietankowy: 

  • 200 g , schłodzonego mascarpone
  • 200 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 70 g cukru 
  • laska wanilii (opcjonalnie) 

Dodatkowo: 

  • 300 g truskawek 
  • dżem truskawkowy 

Przygotowanie:

Babeczki: 

  • Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wyłóż formę na babeczki 12 papilotkami.
    Następnie odłóż na bok.
  • W małej misce przesiej razem mąkę Tortową, proszek do pieczenia, sól oraz sodę.
  • Do drugiej miski dodaj zmiękczone masło i cukier.
    Utrzyj mikserem elektrycznym przez 1-2 minuty.
  • Do masy dodaj białka i wanilię. Mieszaj na średniej prędkości, aż będzie gładka i puszysta – około 3-4 minuty.
  • Do masy maślanej naprzemiennie dodawaj maślankę i suche składniki.
    Mieszaj na niskich obrotach, aż wszystko się połączy. 
  • Napełnij każdą papilotkę ciastem na około ¾ wysokości.
  • Piecz babeczki przez 16-18 minut lub do momentu, aż patyczek w środkowym punkcie będzie suchy. 
  • Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia. 

Krem śmietankowy: 

  • Wszystkie składniki na krem przełóż do misy miksera.
  • Ubijaj przez około 3 minuty, zaczynając od najmniejszych obrotów i stopniowo zwiększając, aż krem będzie puszysty i wyraźnie zgęstnieje. 

Wykończenie: 

  • W każdej babeczce wydrąż dziurkę, włóż do środka truskawkę lub dżem truskawkowy. Nałóż porcje kremu i udekoruj truskawkami. 
Obserwuj nas