Warzywne owsiane babeczki - PZZ
Przepisy Przepis

Warzywne owsiane babeczki

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Warzywne owsiane babeczki to świetna alternatywa na śniadanie lub do lunchboxa.

Warzywne owsiane babeczki to świetna alternatywa na śniadanie lub do lunchboxa.

Składniki na 12 – 14 babeczek:

  • 250 ml mleka (ew. napój roślinny)
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej Tortowej
  • 150 g płatków owsianych 
  • 40 g tartego parmezanu
  • 100 g mozzarelli 
  • 100 g groszku zielonego 
  • 1 cukinia starta na grubych oczkach
  • 1 szklanka szpinaku 
  • 3 łyżki świeżych ziół (np. kolendra, oregano, mięta, rozmaryn)
  • 1 łyżeczka sody 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki mokre (jajka, oliwa, mleko).
  2. Dodaj płatki owiane i odstaw na 15 minut (w tym czasie przygotuj zioła i warzywa). 
  3. Do drugiej miski wsyp wszystkie sypkie składniki. 
  4. Zetrzyj cukinie na tarce, zioła i liście szpinaku drobno posiekaj. 
  5. Połącz wszystko razem: składniki mokre, warzywa i zioła. 
  6. Na końcu wymieszaj z suchymi składnikami. Dodaj sery i połącz składniki. 
  7. Rozłóż masę do wcześniej natłuszczonych i wysypanych płatkami owsianymi foremek na babeczki. 
  8. Piecz w temperaturze 180°C około 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

Obserwuj nas