Warzywne owsiane babeczki to świetna alternatywa na śniadanie lub do lunchboxa.
Warzywne owsiane babeczki to świetna alternatywa na śniadanie lub do lunchboxa.
Składniki na 12 – 14 babeczek:
- 250 ml mleka (ew. napój roślinny)
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej Tortowej
- 150 g płatków owsianych
- 40 g tartego parmezanu
- 100 g mozzarelli
- 100 g groszku zielonego
- 1 cukinia starta na grubych oczkach
- 1 szklanka szpinaku
- 3 łyżki świeżych ziół (np. kolendra, oregano, mięta, rozmaryn)
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki mokre (jajka, oliwa, mleko).
- Dodaj płatki owiane i odstaw na 15 minut (w tym czasie przygotuj zioła i warzywa).
- Do drugiej miski wsyp wszystkie sypkie składniki.
- Zetrzyj cukinie na tarce, zioła i liście szpinaku drobno posiekaj.
- Połącz wszystko razem: składniki mokre, warzywa i zioła.
- Na końcu wymieszaj z suchymi składnikami. Dodaj sery i połącz składniki.
- Rozłóż masę do wcześniej natłuszczonych i wysypanych płatkami owsianymi foremek na babeczki.
- Piecz w temperaturze 180°C około 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.