Wszyscy kochamy gofry. Są pyszne i uniwersalne. Można je jeść na deser, łącząc z owocami, bitą śmietaną czy posypką, ale też na śniadanie jako wytrawną i pożywną przekąskę. Przygotuj z nami chrupiące gofry i dobierz ukochane dodatki.
Ciasto na chrupiące gofry:
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody
100 ml oleju
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka drobnego cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek.
Do większej miski z żółtkami przelej mleko, wodę oraz olej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli. Ubite białka przełóż do miski i wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Gofry piecz na maksymalnie rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia.
Gotowe gofry przekładaj na kratkę, by odparowały i jak najdłużej były chrupiące.