Zimowy łasuch ma w sobie wszystko, czego zapragnie każdy łakomczuch. Czekolada, owoce i korzenny aromat tworzą bogaty deser, którym możesz się delektować nie tylko zimą.
Biszkopt czekoladowo-korzenny
6 jajek (temp. pokojowa)
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej tortowej
2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
2 łyżki kakao
NASĄCZENIE
sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około 1/2 szklanki)
1/4 szklanki likieru pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej – można zastąpić sokiem pomarańczowym)
PRZEŁOŻENIE
250 g powideł śliwkowych
Krem śmietanowy z jabłkami
500 ml śmietany kremowej do deserów 36% (bardzo dobrze schłodzonej)
500 g sera mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżki cynamonu
100 g prażonych jabłek pokrojonych w drobną kostkę
BISZKOPT CZEKOLADOWO-KORZENNY
Oddzielić żółtka od białek. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno blaszki 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać resztę cukru pudru cały czas ubijając przez około 7 minut (aż powstanie lśniąca piana).
Delikatnie połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki. Do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki mąki i delikatnie wymieszać. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie wymieszać, to samo zrobić z pozostałą mąką.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 30- 40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty (górny najcieńszy, będzie na pokruszenie).
KREM Z JABŁKAMI
Zimną śmietankę, mascarpone ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem. Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać krem z prażonymi jabłkami. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
PRZEŁOŻENIE
Dolny blat biszkoptu skropić 1/2 ilości nasączenia, posmarować powidłami. Położyć drugi blat, skropić pozostałą ilością nasączenia, wyłożyć krem. Ostatni górny blat pokruszyć i obsypać górę ciasta, zakrywając cały krem. Wstawić do lodówki do czasu podania.