Kto nie kocha pączków? Lekkie, puszyste, z ulubionym nadzieniem. Ten uniwersalny słodki przysmak sprawdzi się nie tylko w Tłusty Czwartek.
Przygotuj pyszne pączki z toffi według przepisu Eweliny Łapińskiej.
Składniki na pączki (16 sztuk)
- 500 g mąki pszennej – około 3 szklanki
- 250ml mleka
- 5 żółtek
- 40 g cukru – około 3 pełne łyżki
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 50 g masła roztopionego i ostudzonego
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu lub rumu
- 1 litr oleju lub smalcu do smażenia pączków
Składniki na Krem Toffi:
- 1 puszka masy krówkowej (kajmakowa)
- 200 ml śmietanki 30%
Pączki można wypełnić tylko masą kajmakową lub zrobić z niej „toffi”. Śmietankę i masę kajmakową dobrze schłodzić w lodówce. Ubić śmietankę na sztywno, następnie dodawać po łyżeczce masę kajmakową. Uzyskanym kremem nadziewać pączki.
Jeśli wolicie użyć masła – składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce masę krówkową. Nadziewamy paczki!
Przygotowanie:
Zrób zaczyn. Ze składników na ciasto odbierz łyżkę mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 25 gramów świeżych drożdży. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić.
Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem (50 g minus 1 łyżka użyta do zaczynu), i szczyptą soli za pomocą miksera, aż do uzyskania jasnej i gęstej masy, która znacznie zwiększy swoją objętość (miksuj ok. 7 min).
Do żółtek utartych z cukrem dodaj pozostałą mąkę, pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj wszystko łyżką a następnie wyrabiaj dłońmi, aż ciasto uzyska jednolitą i gładką konsystencję (ok. 5 min).
Następnie wlej stopniowo masło i dokładnie wyrabiaj dłońmi.
Na koniec wlej spirytus i ponownie wyrób. Cały proces wyrabiania ciasta powinien potrwać 10-15 min.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 min.
Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę i wyrób przez kilka minut. Odrywaj kawałki ciasta ważące ok. 60 g i formuj z nich okrągłe, nieco spłaszczone kulki.
Gotowe pączki przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. (pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Olej rozgrzej, temperatura oleju powinna wynosić ok. 175°C.
Pączki wrzucaj na olej odwracając je do góry nogami, tzn. strona, która przy wyrastaniu była na górze, powinna być zanurzona w oleju jako pierwsza. Smaż z obu stron, na złoty kolor. Wyjmij, osączyć na papierowym ręczniczku.
Pączki można wypełnić tylko masą kajmakową lub zrobić z niej „toffi”. Śmietankę i masę kajmakową dobrze schłodź w lodówce. Ubij śmietankę na sztywno, następnie dodawaj po łyżeczce masy kajmakowej. Krem przełóż do rękawa z końcówką do szprycowania pączków. Nieco ostudzone pączki napełnij nadzieniem. Pączki można posmarować z wierzchu masą kajmakową i posypać orzechami lub polać lukrem czy jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.