Ciasto francuskie to idealna przekąska dla każdego.
Poznajcie przepis przygotowany przez naszą ambasadorkę – Ewelinę Łapińską.
Składniki:
- 240g Mąki Luksusowej PZZ S.A.
- 80g Mąki Krupczatki PZZ S.A.
- 185g zimnej wody
- 1 łyżeczka (7g) drobnej soli morskiej
- 225g zimnego masła
Przygotowanie:
Zacznij od połączenia drobnej soli morskiej z mąkami i wymieszaj. Po dokładnym wymieszaniu, dodaj zimną wodę. Zagniataj kilka razy, aby upewnić się, że wszystko się połączyło, a mąka jest nawodniona.
Aby rozwałkować ciasto na idealny kwadrat umieść ciasto na arkuszu papieru. Złóż papier tak, aby krawędzie tworzyły kwadrat o wymiarach 15cm x 15cm. Rozwałkuj ciasto za pomocą wałka do ciasta, aby wypełnić krawędzie. Umieść ciasto w lodówce.
Weź zimne, niesolone masło i pokrój je w kostkę; lekko posypując mąką. Delikatnie ubij je razem za pomocą wałka do ciasta, aż połączy się, tworząc stałą masę. Złóż go za pomocą skrobaka stołowego i kontynuuj ten proces, aż będzie gładkie i spójne.
Umieść masło na arkuszu papieru i powtórz proces jak z ciastem; ale kształtując je tak, aby było kwadratem 10cm x 10 cm. Włóż do lodówki razem z ciastem i pozostaw na 30 minut.
Wyjmij ciasto i masło z lodówki i delikatnie podsyp mąką powierzchnię roboczą. Lekko rozwałkuj końce ciasta, aby je wydłużyć; następnie umieść swój kwadrat masła na środku po przekątnej.
Zawiń brzegi ciasta nad masłem tak, aby wszystkie się stykały, a następnie delikatnie ściśnij brzegi.
Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość.
Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 1 godzinę.
Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.
Po wykonaniu w sumie 6 złożeń, pozostaw ciasto na 1 godzinę przed rozwałkowaniem i wypiekiem.
Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3 – 5 mm, w zależności od upodobania. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13 – 15 minut.
Smacznego!