Przepisy Przepis

Świąteczna kutia

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kutii.

 

Ta świąteczna potrawa nazywana jest przez wielu, również kucją lub kucią.

Poznajcie nasz wyjątkowy przepis.

Składniki:

 

  • 250 g niebieskiego mielonego maku
  • 350 ml mleka lub wody do gotowania maku (na wodzie mak dłużej wytrzyma w lodówce)
  • 180 g pęczaku jęczmiennego kujawskiego PZZ S.A.
  • 100-150 g płynnego miodu
  • 2 szklanki bakalii (figi, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, orzech laskowy, kandyzowana skórka pomarańczy)
  • ziarenka laski wanilii
  • 40 g masła
  • 80 ml słodkiej śmietanki 30% (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

 

Mak umieszczamy w garnku, wlewamy mleko lub wodę (kilka centymetrów ponad poziom maku).

 

Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia do czasu, aż cały płyn odparuje.

 

Pęczak płuczemy w wodzie.

 

Do garnka wlewamy 3 szklanki wody.

 

Wrzucamy kaszę, zagotowujemy i przykrywamy. Zmniejszamy gaz na minimum.

 

Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut (w trakcie mieszamy).

 

Wyłączamy gaz zostawiamy kaszę na 15 minut, aby wciągnęła całą wodę i się wyprażyła na sypko.

 

Do cieplej kaszy dodajemy, masło, śmietankę i laskę wanilii oraz miód.

 

Podgrzewamy ponownie około 5 minut.

 

Jeśli bakalie typu morele, rodzynki są obeschnięte, wówczas zalewamy je ciepłą wodą i zostawiamy na 15 minut. Można też bakalie namoczyć w alkoholu, np. w rumie lub amaretto (o ile oczywiście kutii nie będą jeść dzieci).

 

Na koniec pozostaje połączenie wszystkich składników.

 

Do pęczaku dodajemy posiekane bakalie. Mieszamy.

 

Dodajemy mak ponownie dokładnie mieszamy.

 

Odstawiamy do lodówki.

 

Kutię (bez dodatku śmietanki) możecie przygotować wcześniej i zamrozić.

 

 

Smacznego!

 

 

Obserwuj nas