Muffiny świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole,
a także podwieczorek czy poobiedni deser.
Do tego można przygotować je naprawdę szybko i ze zdrowych składników.
Składniki:
- 2 białka
- 30 g Płatków Owsianych Górskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g truskawek
- syrop klonowy (lub syrop z agawy)
- aromat waniliowy
- przyprawy wedle smaku, np. cynamon, imbir, czekolada w młynku
Wykonanie:
Krok 1
Połączyć mąkę z płatkami owsianymi, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Krok 2
Wbić jajko do dużej miski i lekko roztrzepać. Dodać mleko, olej i wanilię i wymieszać.
Krok 3
Dodać purée z bananów i dokładnie wymieszać. Połączyć mieszankę mączną z masą bananową.
Krok 4
Formę do 12 muffinów wyłożyć papierowymi foremkami. Wszystkie napełnić po równo ciastem. Dodać truskawki.
Krok 5
Piec w temperaturze 205°C przez 18 do 20 minut.
Smacznego!