Zupa krupnik - PZZ
Przepisy Przepis

Zupa krupnik

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Podstawą tradycyjnego krupniku jest kasza jęczmienna. Najlepiej sprawdzi się ta, od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A.

 

Gęsty krupnik na bazie żeberek i kaszy jęczmiennej, ugotowany z wykorzystaniem świeżych warzyw i aromatycznych przypraw jest sycącą potrawą, którą pokocha każdy wielbiciel zup.

Składniki:

Czas prz.

15 min

 

  • 300 g żeberek
  • ½ szklanki Kaszy Jęczmiennej Drobnoziarnistej
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 3 ziemniaki
  • liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

 

Krok 1

Żeberka pokroić, zalać dwoma litrami zimnej wody.

 

Krok 2

Po zagotowaniu wody, włożyć pokrojone w kostkę warzywa, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu.

 

Krok 3

Wsypać kaszę jęczmienną. Całość doprawić solą i pieprzem.

 

Krok 4

Gotować kolejne 20 minut.

 

Krok 5

Ugotować zupę posypać natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

Obserwuj nas