Przepisy Przepis

babeczki czekoladowe

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Ukryj smaki lata w intensywnie czekoladowych babeczkach z malinami,
które skradną serce niejednemu łasuchowi.

 

Mąka Poznańska doskonale sprawdza się do wypieku puszystych babeczek, które nie tylko możemy zaserwować naszym gościom na przyjęciu, ale również znajdą dogodne miejsce w naszym lunchboxie.

Składniki (na 8 sztuk):

 

  • 100 g Mąki Poznańskiej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g malin
  • cukier puder

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie całość wymieszaj, aż do jej rozpuszczenia.

 

Krok 2

Przestudzoną masę czekoladową, mąkę, jajka, cukier i proszek do pieczenia miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do tak przygotowanego ciasta dodaj maliny, całość delikatnie wymieszaj szpatułką

 

Krok 3

Metalową formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotami. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

 

Krok 4

Upieczone muffiny wyjmij z formy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

 

Obserwuj nas