Ciasto na Pizzę

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej na pizzę
  • 530 – 550 ml wody
  • 35 ml oleju
  • 25 g soli
  • 12,5 g drożdży
  • 3,5 g cukru

Wykonanie:

W wodzie rozpuść cukier i drożdże. Połącz mokre i suche składniki. Zagniataj ciasto wyrabiając              do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodaj olej.

Ciasto pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej, po czym podziel je na odpowiednie porcje (300 g ciasta daje pizzę 28 cm). Formuj kulki i wstaw je do lodówki na minimum 4 godziny (preferowany czas jest dłuższy, nawet 24 godziny).

Po schłodzeniu z kulek formuj spody do pizzy, posmaruj je sosem i nakładaj dodatki. Wypiek prowadź w piecu o temperaturze 300°C przez 7-8 minut.

%d bloggers like this: