Aktualności

Jesteśmy na produkty.podlaskie.eu

 

 

RADOSNEGO ALLELUJA

Szanowni Klienci, Partnerzy, Dostawcy, Przyjaciele.

Przed nami Święta Wielkanocne, które będą inne niż wszystkie obchodzone do tej pory. Niektórzy spędzą je w gronie najbliższej rodziny, jednak wiele osób ten czas będzie musiało spędzić w samotności. Zwłaszcza do nich kieruję dziś życzenia spokoju i wytrwałości. Niech Wielkanoc mimo wszystko napełni Wasze serca radością, miłością, wiarą i spokojem.

Do wszystkich kieruję dobre myśli i głęboko wierzę, że świat po zakończeniu epidemii będzie lepszy.

Radosnego Alleluja!

 

 

Spedycja już działa

 

Po profesjonalnym laboratorium i piekarni wypiekowej możemy pochwalić się nowoczesną spedycję mąk. To znacznie ułatwia załadunek towarów, które trafiają do Klientów w całej Polsce i za granicą.

Nowoczesna spedycja ułatwia pracownikom PZZ sprawną dystrybucję mąki oraz precyzyjne wydawanie zaplanowanej ilości mąki. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii oraz osprzętom, odbywa się to  z zachowaniem bardzo wysokich standardów bezpieczeństwa żywności.  Dodatkowo pokaźne zbiorniki na spedycji pozwalają zmagazynować jeszcze większe ilości mąki.

Uruchomienie nowej spedycji znacznie poprawiło komfort pracy. Wprowadzenie automatycznego sterowania z poziomu komputera na sterowni sprawiło, że praca jest wygodna i zdecydowanie łatwiejsza.

Dzięki tej inwestycji mamy możliwość ładowania dwóch aut jednocześnie. To znacznie zwiększa nasze możliwości i sprawia, że z PZZ w przyszłości będzie mogło wyjeżdżać dwa razy więcej mąki niż wcześniej.

Systematycznie kupujemy specjalistyczne mąkowozy – cysterny przystosowane do transportu mąki luzem. Flota aut ciągle się powiększa. To i nowoczesna spedycja sprawia, że jesteśmy w stanie zaopatrywać jeszcze więcej Klientów.

 

 

Piekarnia i laboratorium – nasze nowe inwestycje

 

Nasze dwie najnowsze inwestycje, które są gwarancją mąk najwyższej jakości - to nowoczesne laboratorium i piekarnia wypiekowa.

Dziś możemy pochwalić się nowym i profesjonalnym laboratorium, wyposażonym w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny. To tu z jeszcze większą precyzją wykwalifikowani laboranci dokonują badań jakościowych produkowanej mąki, aby mieć pewność, że nawet najbardziej wymagający Klient otrzyma produkt w pełni spełniający jego wymagania.

W laboratorium sprawdzane są podstawowe parametry mąk, tj. zawartość glutenu, popiołu czy liczba opadania. Niezwykle istotne jest sprawdzenie parametrów reologicznych mąki, mających bezpośredni wpływ na jej przydatność do wypieków.

Odbywa się to na takich urządzeniach jak alweograf, na którym można ocenić m.in. siłę wypiekową mąki i rozciągliwość powstałego z niej ciasta. Farinograf natomiast pozwala na ocenę wodochłonności mąki, czasu rozwoju ciasta oraz jego stabilności. Na amylografie z kolei jesteśmy w stanie określić maksymalną lepkość kleiku skrobiowego

Aby mieć absolutną pewność, że mąka jest odpowiedniej jakości, cały proces kontroli kończy się próbnym wypiekiem w naszej nowej piekarni laboratoryjnej. To tu z pieca wychodzi pieczywo pszenne, mieszane, żytnie oraz specjalistyczne, np. pizza czy ciastka.

Piekarnia laboratoryjna to taka mała piekarnia, w pełni wyposażona w odpowiednie sprzęty do wypieku pieczywa. Dzięki temu wiemy, jak wyprodukowana przez nas mąka sprawdzi się w praktyce u piekarzy. Ocenie podlegają wówczas walory smakowo – zapachowe, wygląd oraz objętość wypieków. Po końcowej akceptacji gotowego produktu jesteśmy pewni, że mąka z czystym sumieniem może trafić do naszych Odbiorców.

 

 

Nasza mąka na ministerialnej liście produktów tradycyjnych

 

Mąka produkowana przez Podlaskie Zakłady Zbożowe w czerwcu 2019 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ubiegając się o ten prestiżowy wpis, chcieliśmy zwrócić uwagę, że w tym regionie tradycje uprawy zbóż i produkty młynarskie mają kilkusetletnią tradycję

Na Liście Produktów Tradycyjnych jest ponad 70 podlaskich produktów tradycyjnych. Lista ta powstała pod koniec 2004 r. w ramach ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.

Jesteśmy dumni, że nasz produkt znalazł się w gronie najlepszych polskich produktów. Dziękujemy naszym Klientom za zaufanie.

 

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/maka-z-podlasia

 

 

Podlaska Marka Roku jest nasza

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że zostaliśmy laureatem Podlaskiej Marki Roku 2018 w kategorii Produkt Spożywczy. To dla nas wielkie wyróżnienie.

– Jesteśmy firmą regionalną z serca Podlasia i współpracujemy z podlaskimi rolnikami. To dzięki nim nasze produkty są bardzo wysokiej jakości i cieszą się uznaniem u konsumentów – podkreślała Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. po odebraniu nagrody w kategorii Produkt spożywczy.

Dziękujemy wszystkim, za oddane głosy i zapewniamy, że nie spoczniemy na laurach. Dokładamy wszelkich starań by nasze produkty były jak najwyższej jakości i zadowoliły wszystkich naszych Klientów.

 

 

 

 

 

 

Modernizacja młyna

Jedną z naszych  najważniejszych inwestycji 2018 roku była generalna modernizacja młyna. W nienaruszonym stanie pozostała jedynie konstrukcja budynku – wymieniono wszystkie elementy wyposażenia. Zakupiliśmy nowoczesne maszyny do przemiału i wprowadziliśmy jeszcze wyższe standardy bezpieczeństwa i jakości produktu. Dzięki temu znacząco zwiększyły się możliwości produkcyjne naszej firmy. Efekty obserwowaliśmy w  sprzedaży już w 2019 roku.

Modernizacja młyna umożliwiła nam podniesienie standardów bezpieczeństwa produkcji. Dzięki temu uzyskaliśmy certyfikat BRC 8 – najwyższy międzynarodowy system kontroli jakości. Otworzyło to nam drzwi do wielu znaczących firm na rynku. W rok po skończonej modernizacji podwoiliśmy sprzedaż naszych produktów.