Tosty francuskie z salsą pomidorową - PZZ
Przepisy Przepis

Tosty francuskie z salsą pomidorową

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Tosty francuskie z salsą pomidorową 

Tosty francuskie z salsą pomidorową 

Odkryj nowy wymiar śniadania dzięki połączeniu chrupiących tostów francuskich z soczystą salsą pomidorową.

SKŁADNIKI:

Tosty:

  • 4 kromki chleba z Mix’u Pszennego PZZ S.A.
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • płatki chili np. chipotle 
  • 25 g roztopionego masła

 

Salsa pomidorowa z bazylią:

  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 drobno starty ząbek czosnku
  • bazylia

PRZYGOTOWANIE:

 

Salsa pomidorowa: 

  1. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. 
  2. Usunąć szypułki. 
  3. Pokroić w kostkę. 
  4. Do średniej miski z pomidorami wlać oliwę, ocet, doprawić solą, pieprzem. 
  5. Dodać czosnek i bazylię,
  6. Wymieszać.

Tosty: 

1. W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka, soli, pieprzu, czosnku, chili i roztopionego masła.

2. Rozgrzać patelnię, dodać masło (uważać, by nie przypalić). 

3. Maczać pieczywo w masie jajecznej lekko dociskając, a następnie układać je na patelni. 

4. Smażyć partiami przez około minutę z każdej strony do czasu aż będą ładnie zrumienione. 

Podawać z salsą pomidorową.

Obserwuj nas