Tosty francuskie z salsą pomidorową
Tosty francuskie z salsą pomidorową
Odkryj nowy wymiar śniadania dzięki połączeniu chrupiących tostów francuskich z soczystą salsą pomidorową.
SKŁADNIKI:
Tosty:
- 4 kromki chleba z Mix’u Pszennego PZZ S.A.
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- płatki chili np. chipotle
- 25 g roztopionego masła
Salsa pomidorowa z bazylią:
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 drobno starty ząbek czosnku
- bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Salsa pomidorowa:
- Pomidora sparzyć i obrać ze skórki.
- Usunąć szypułki.
- Pokroić w kostkę.
- Do średniej miski z pomidorami wlać oliwę, ocet, doprawić solą, pieprzem.
- Dodać czosnek i bazylię,
- Wymieszać.
Tosty:
1. W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka, soli, pieprzu, czosnku, chili i roztopionego masła.
2. Rozgrzać patelnię, dodać masło (uważać, by nie przypalić).
3. Maczać pieczywo w masie jajecznej lekko dociskając, a następnie układać je na patelni.
4. Smażyć partiami przez około minutę z każdej strony do czasu aż będą ładnie zrumienione.
Podawać z salsą pomidorową.