Podstawą dobrej pizzerinki jest ciasto, do stworzenia którego wykorzystuje się dedykowaną mąkę.
Dzięki niej ciasto jest niezwykle elastyczne, a po upieczeniu – wyśmienite i chrupiące. Na wierzch możesz położyć ulubione składniki.
SKŁADNIKI:
- 1 kg Mąki na Pizzę
- 530 – 550 ml wody
- 35 ml oleju
- 25 g soli
- 12,5 g drożdży
- 3,5 g cukru
Wykonanie:
Krok 1
W wodzie rozpuść cukier i drożdże. Połącz mokre i suche składniki. Zagniataj ciasto wyrabiając do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodaj olej.
Krok 2
Ciasto pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej, po czym podziel je na odpowiednie porcje (100 g ciasta daje odpowiednią pizzerinę). Formuj kulki i wstaw je do lodówki na minimum 4 godziny (preferowany czas jest dłuższy, nawet 24 godziny).
Krok 3
Po schłodzeniu z kulek formuj spody do pizzeriny, posmaruj je sosem i nakładaj dodatki. Wypiek prowadź w piecu o temperaturze 300°C przez 7-8 minut.
Smacznego!