Pęczotto z kurczakiem i jarmużem - PZZ
Przepisy Przepis

Pęczotto z kurczakiem i jarmużem

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Nie tylko wielbiciele kasz docenią przepis na pęczotto z wykorzystaniem Pęczaku Kujawskiego PZZ S.A

 

Niezwykła kompozycja smaków stworzona z wykorzystaniem pęczaku kujawskiego, soczystej piersi z kurczaka, aromatycznego bulionu oraz bomby witaminowej, jaką jest świeży jarmuż, sprawdzi się doskonale jako lunch do pracy lub szkoły.

Składniki:

 

Czas prz. 20 min

  • ⅓ szklanki Pęczaku Jęczmiennego Kujawskiego PZZ S.A.
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 średni por
  • 500 ml bulionu
  • 80 g jarmużu
  • garść szpinaku
  • sól, pieprz, tymianek do smaku
  • oliwa extra vergine

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Filet z kurczaka pokroić, doprawić solą i pieprzem. Całość skropić oliwą i odstawić.

 

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzać olej, wsypać kaszę, dodać pokrojoną cebulę, po chwili pokrojonego pora. Doprawić i smażyć kilka minut.

 

Krok 3

Przesunąć warzywa na połowę patelni, w wolne miejsce wyłożyć kurczaka. Po chwili połączyć z warzywami i całość zalać bulionem. Gotować przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Krok 4

Po czym czasie dodać posiekany jarmuż, gotować razem około 3-5 minut.

 

Smacznego!

Obserwuj nas