Nie tylko wielbiciele kasz docenią przepis na pęczotto z wykorzystaniem Pęczaku Kujawskiego PZZ S.A
Niezwykła kompozycja smaków stworzona z wykorzystaniem pęczaku kujawskiego, soczystej piersi z kurczaka, aromatycznego bulionu oraz bomby witaminowej, jaką jest świeży jarmuż, sprawdzi się doskonale jako lunch do pracy lub szkoły.
Składniki:
Czas prz. 20 min
- ⅓ szklanki Pęczaku Jęczmiennego Kujawskiego PZZ S.A.
- 1 filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 średni por
- 500 ml bulionu
- 80 g jarmużu
- garść szpinaku
- sól, pieprz, tymianek do smaku
- oliwa extra vergine
Wykonanie:
Krok 1
Filet z kurczaka pokroić, doprawić solą i pieprzem. Całość skropić oliwą i odstawić.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzać olej, wsypać kaszę, dodać pokrojoną cebulę, po chwili pokrojonego pora. Doprawić i smażyć kilka minut.
Krok 3
Przesunąć warzywa na połowę patelni, w wolne miejsce wyłożyć kurczaka. Po chwili połączyć z warzywami i całość zalać bulionem. Gotować przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
Po czym czasie dodać posiekany jarmuż, gotować razem około 3-5 minut.
Smacznego!