Muffiny bananowe - PZZ
Przepisy Przepis

Muffiny bananowe

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Muffiny bananowe (8 dużych lub 12 standardowej wielkości)

Poznajcie przepis poniżej.

Muffiny bananowe (8 dużych lub 12 standardowej wielkości)

Składniki:

  • 320 g Mąki Tortowej PZZ S.A.
  • 2 średnie banany
  • 125g masła rozpuszczonego
  • 250ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100g orzechów pekan

Kruszonka:

  • 65g mąki tortowej
  • 45g masła
  • 35g cukru brązowego

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół).
  • Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą na sypką kruszonkę.
  • Banany obrać i rozgnieść widelcem, dodać masło, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko wymieszać.
  • Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Wymieszane sypkie składniki połączyć z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszać, dodać orzechy i połączyć składniki.
  • Ciastem napełnić papilotki, posypać kruszonką i piec przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.

 

Podawać z lodami waniliowymi i słonym karmelem. 

Obserwuj nas