Muffiny bananowe (8 dużych lub 12 standardowej wielkości)
Poznajcie przepis poniżej.
Muffiny bananowe (8 dużych lub 12 standardowej wielkości)
Składniki:
- 320 g Mąki Tortowej PZZ S.A.
- 2 średnie banany
- 125g masła rozpuszczonego
- 250ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła orzechowego
- 160 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100g orzechów pekan
Kruszonka:
- 65g mąki tortowej
- 45g masła
- 35g cukru brązowego
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół).
- Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą na sypką kruszonkę.
- Banany obrać i rozgnieść widelcem, dodać masło, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko wymieszać.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon, wszystko dokładnie wymieszać.
- Wymieszane sypkie składniki połączyć z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszać, dodać orzechy i połączyć składniki.
- Ciastem napełnić papilotki, posypać kruszonką i piec przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.
Podawać z lodami waniliowymi i słonym karmelem.