Krem pomidorowy z pieczoną papryką i truskawkami - PZZ
Przepisy Przepis

Krem pomidorowy z pieczoną papryką i truskawkami

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Krem pomidorowy z pieczoną papryką i truskawkami – orzeźwiająca zupa na gorące dni. 

Masło krewetkowe: 

  • 200 g krewetki białej lub tygrysiej
  • 100 g masła klarowanego 
  • 1/2 Chili (opcjonalnie) 

 

  1. Krewetki obrać, oczyści przewody pokarmowe.
  2. Pancerze, głowy, ogonki odłożyć, podsmażyć na maśle klarowanym około 2-3 minuty. 
  3. Przelewać przez sitko. 

Krem pomidorowy z pieczoną papryką i truskawkami: 

  • Pomidory dojrzałe (słodka odmiana) 1kg
  • Kilka gałązek świeżej kolędry (8g)
  • Truskawki 400g
  • Kilka liści Bazylii (20g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek 
  • Pieprz do smaku 
  • Sól 1 łyżeczka (5g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5g)
  • Szczypior kilka gałązek (5g)
  • 1/4 małej cebuli czerwonej 
  • 3 ogórki gruntowe (bez skórki i pestek) 
  • 200 g pieczonej papryki 

 

 

  1. Paprykę przekroić na pół, usunąć nasienia polać oliwą z oliwek i piec około 25 minut w temperaturze 220 stopni.
  2. Następnie obrać je ze skórki. 
  3. Pozostałe składniki pokroić na drobniejsze kawałki. 
  4. Wszystko dokładnie zmiksować. 
  5. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności cukrem i większą ilością soli. 
  6. Zupę ewentualnie można przetrzeć przez sito. 

Grzanki: 

  • Kawałek czerstwego pieczywa 
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • Masło krewetkowe (łyżkę masła odłożyć do smażenia krewetek)

 

  1. Pieczywo porwać na kawałki. 
  2. Masło krewetkowe rozgrzać, dodać czosnek. 
  3. Po chwili dodać grzanki i smażyć na maśle krewetkowym, aż będą rumiane i chrupiące. 

Krewetki smażone z pomidorkami: 

  • Oczyszczone krewetki
  • Masło krewetkowe (1 łyżka) 
  • 100g pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół) 
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony w plastry) 
  • Sól 

 

  1. Krewetki pokroić na kawałki (lub zostawić w całości).
  2. Masło krewetkowe rozgrzać, dodać krewetki po chwili czosnek i pomidorki koktajlowe. 
  3. Całość smażyć około 3 minuty, doprawić solą. 

Wykończenie: 

Do miski wlać chłodnik, na górę ułożyć grzanki i smażone krewetki z pomidorkami. Posypać szczypiorem i listami bazylii. Opcjonalnie skroić oliwa z oliwek lub oliwą chili.

Obserwuj nas