Krem pomidorowy z pieczoną papryką i truskawkami – orzeźwiająca zupa na gorące dni.
Masło krewetkowe:
- 200 g krewetki białej lub tygrysiej
- 100 g masła klarowanego
- 1/2 Chili (opcjonalnie)
- Krewetki obrać, oczyści przewody pokarmowe.
- Pancerze, głowy, ogonki odłożyć, podsmażyć na maśle klarowanym około 2-3 minuty.
- Przelewać przez sitko.
Krem pomidorowy z pieczoną papryką i truskawkami:
- Pomidory dojrzałe (słodka odmiana) 1kg
- Kilka gałązek świeżej kolędry (8g)
- Truskawki 400g
- Kilka liści Bazylii (20g)
- 1 ząbek czosnku
- 20 ml oliwy z oliwek
- Pieprz do smaku
- Sól 1 łyżeczka (5g)
- Cukier 1 łyżeczka (5g)
- Szczypior kilka gałązek (5g)
- 1/4 małej cebuli czerwonej
- 3 ogórki gruntowe (bez skórki i pestek)
- 200 g pieczonej papryki
- Paprykę przekroić na pół, usunąć nasienia polać oliwą z oliwek i piec około 25 minut w temperaturze 220 stopni.
- Następnie obrać je ze skórki.
- Pozostałe składniki pokroić na drobniejsze kawałki.
- Wszystko dokładnie zmiksować.
- Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności cukrem i większą ilością soli.
- Zupę ewentualnie można przetrzeć przez sito.
Grzanki:
- Kawałek czerstwego pieczywa
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- Masło krewetkowe (łyżkę masła odłożyć do smażenia krewetek)
- Pieczywo porwać na kawałki.
- Masło krewetkowe rozgrzać, dodać czosnek.
- Po chwili dodać grzanki i smażyć na maśle krewetkowym, aż będą rumiane i chrupiące.
Krewetki smażone z pomidorkami:
- Oczyszczone krewetki
- Masło krewetkowe (1 łyżka)
- 100g pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
- 1 ząbek czosnku (pokrojony w plastry)
- Sól
- Krewetki pokroić na kawałki (lub zostawić w całości).
- Masło krewetkowe rozgrzać, dodać krewetki po chwili czosnek i pomidorki koktajlowe.
- Całość smażyć około 3 minuty, doprawić solą.
Wykończenie:
Do miski wlać chłodnik, na górę ułożyć grzanki i smażone krewetki z pomidorkami. Posypać szczypiorem i listami bazylii. Opcjonalnie skroić oliwa z oliwek lub oliwą chili.