Kanapka dzień Taty
SKŁADNIKI:
- 1 stek wołowy 150-200 g (możecie użyć steku z polędwicy lub antrykotu lub świecy wołowej )
- sól, pieprz, olej
- chleb mix pszenny pzz lub pszenno – żytni pzz (np. wzbogacony o pieczone ziemniaki z ziołami 100g – dodajemy pod koniec mieszania)
- sos musztardowo- truflowy ( 100g majonezu, 1 łyżka pasty truflowej, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, kilka kropel tabasco)
- rukola
- czerwona cebula (cienko pokrojona)
- płatki parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
Sos: połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Stek wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed usmażeniem, niech nabierze temperatury pokojowej. Dopraw go solą i pieprzem oraz nasmarujcie nieco olejem roślinnym. Na patelnię wlej olej i mocno ją rozgrzej. Na gorącą patelnię połóż stek i smaż z jednej strony nie ruszając mięsa, a następnie obróć stek i smaż podobnie z drugiej strony, dodaj kilka kostek zimnego masła i zioła. Polej stek palonym masłem.
Czas smażenia: zależy od grubości kawałka mięsa oraz preferowanego stopnia wysmażenia.
Po usmażeniu odłóż mięso na 1-2 minuty na deskę do krojenia, aby chwilę odpoczęło. Następnie pokrój stek na paski grubości pół centymetra lub cieńsze.
Na jeszcze ciepłym chlebie połóż porcje sosu, rukolę, plastry steka, kolejną porcję sosu, kilka plasterków cebuli, listki rukoli oraz płatki parmezanu.