Gołąbki zwykle wypełnione są ryżem, jednak w naszym przepisie występują w zupełnie nowej odsłonie.
Jest to tradycyjne danie, które od lat przygotowywane jest przez gospodynie w polskich domach.
Kasza gryczana zawarta w farszu nadaje im niepowtarzalny smak, a dodatkowo jest bogata żelazo.
Składniki:
- 300 g Kaszy Gryczanej Prażonej Całej
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 średnia główka kapusty białej
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu, najlepiej domowego
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- sól, pieprz, majeranek
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Wytnij środek kapusty (tzw. głąb). Umieść ją w dużym garnku otworem do góry i gotuj do momentu, aż liście zaczną się rozchylać.
Krok 2
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Wystudzoną kaszę oraz cebulę z czosnkiem wymieszaj dokładnie z mięsem mielonym.
Krok 3
Z ostudzonych liści kapusty skrój delikatnie wierzchnią część “nerwu” tak, aby gołąbki łatwiej się zawijały. Na dnie garnka wyłóż kilka liści kapusty tak, aby uchronić gołąbki przez przypaleniem podczas długiego gotowania. Umieść farsz na liściu i zawijaj gołąbki. Układaj warstwowo.
Krok 4
Ułożone w garnku gołąbki zalej bulionem wymieszanym z passatą pomidorową (możesz doprawić je do smaku). Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok 1,5 godziny.
Smacznego!