Świeże, pachnące bułki pszenne posmakują każdemu wielbicielowi pieczywa.
Porcja przygotowana według naszego przepisu zaspokoi apetyt nawet dużych głodomorów.
Składniki na 10 bułek:
- 340 g Mąki Wrocławskiej PZZ S.A. lub Mąki Uniwersalnej Podlaskie Młyny
- 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
- 1 nieduże jajko
- 200 ml mleka, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g masła, roztopionego
- 7 g soli
- mak lub sezam, do posypania
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
Wykonanie:
Krok 1
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać sól, cukier, następnie mleko, jajko i masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 – 2 godziny).
Krok 2
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki, około 80 g każda. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 3
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć makiem lub sezamem.
Krok 4
Piec w temperaturze 230ºC przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec dodatkowe 10 – 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego!