Omlet z płatków owsianych da ci zastrzyk energii w każdy ciężki poranek.
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- 25g płatków owsianych błyskawicznych górskich
- 60g wrzącej wody
- 1 czubata łyżka serki typu cream cheese
- garść szpinaku
- duża szczypta soli
- trochę świeżo mielonego pieprzu
- 15g masła do smażenia + 15g do duszenia szpinaku
- 1 ząbek czosnku (drobno pokrojony)
Do podania: pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, listki szpinaku, serek wiejski, sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Płatki owiane zalać wrząca woda i odłożyć na 10 minut.
- Szpinak opłukać i osuszyć.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i przesmażyć około minuty. Następnie dodać szpinak, dusić 2 minuty, aż liście zwiędną i odłożyć na bok.
- Do płatków owsianych dodać serek typu cream cheese, jajka, dużą szczyptę soli, świeżo mielony pieprz – całość dokładnie wymieszać, na koniec dodać szpinak.
- Na rozgrzaną, niewielką patelnię (o średnicy 21 cm) dodać masło. Gdy się rozpuści wlać masę jajeczną. Przykryć i smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Przewrócić na druga stronę i smażyć kolejne 2 minuty.
- Omlet delikatnie zsunąć na talerz.
- Położyć pomidory, cienkie plastry cebuli, 2 łyżki serka wiejskiego, liski szpinaku.
- Całość poruszyć solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek.