Zakwas na chleb - PZZ
Przepisy Przepis

Zakwas na chleb

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Bazą każdego chleba jest zakwas.

 

Zakwas to buzująca mieszanina o specyficznym, lekko kwaśnym zapachu, po odpowiednim czasie służy jako najważniejszy dodatek do wypieku pieczywa. To dzięki zakwasowi chleb rośnie.

Składniki na zakwas:

 

 

Będziemy potrzebować:

 

  • czysty słoik (z zakręcaną pokrywką, który może pomieścić około 400 ml wody)
  • łyżka
  • cyfrowa waga kuchenna

 

Ważne:

Jeśli nie używasz żyta, użyj mniej wody niż mąki i upewnij się, że twoja mieszanka jest gęsta. Nie powinna być lejąca się, ani wodnista.

 

Przygotowanie:

 

Dzień 1:

  • Wymieszaj 20 g mąki żytniej razowej z 20 g wody o temperaturze około 32 stopni. 
  • Przykryj pokrywką, ale pozostaw ją lekko uchyloną.
  • Odstaw słoik w ciepłe mniejsze ( optymalna temperatura 25-32 stopnie). 
  • Mieszaj mieszaninę dwa razy dziennie.

Wskazówka:

Nie umieszczaj słoika obok kaloryfera lub innego źródła ciepła, ponieważ wysokie temperatury mogą w rzeczywistości zaszkodzić dzikim kulturom drożdży, które próbujesz wyhodować.

 

Dzień 2:

  • Do mieszanki dodaj dodatkowo 20 g mąki żytniej razowej i 20 g wody.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Wymieszaj jeszcze raz w ciągu dnia.

 

Dzień 3:

  • W tym momencie w słoju powinny pojawić się oznaki „życia” i aktywności dzikich drożdży. Mieszanina powinna powoli rosnąć i pachnieć np. zbitym jabłkiem, kefirem, a nawet może mieć silny alkoholowy zapach (zapamiętaj go:)).
  • Dodaj dodatkowe 30 g mąki żytniej razowej i 30 g wody.
  • Dokładnie wymieszaj.

 

Dzień 4:

  • Odlej połowę mieszanki lub nawet więcej i dodaj np. ciasta naleśnikowego.
  • Resztę zakwasu wlej do słoika z 30 g wody i 30 g mąki żytniej razowej.
  • Dokładnie wymieszaj.

 

Dzień 5:

  • Dodaj 30 g mąki żytniej razowej i 30 g wody i dokładnie wymieszaj.

 

Dzień 6:

  • Dodaj 30 g mąki żytniej razowej i 30 g wody i dokładnie wymieszaj.

 

Teraz, gdy pomyślnie stworzyłeś swój zakwas, nie zapomnij go nazwać.

Dzięki temu, dbanie o niego będzie znacznie łatwiejsze, a ponieważ Ty i Twój zakwas będziecie współpracować przy wielu sfermentowanych projektach, ważne jest, abyście stworzyli więź.

Tak więc, jeśli zawsze chciałeś mieć zwierzaka, ale z jakiegoś powodu nie możesz go mieć, zrobienie i nazwanie przystawki to dobry sposób na… dobry początek.

 

Wskazówki sos:

 

Jeśli po 3 dniach Twój zakwas przestanie reagować, przestanie rosnąć i/lub pachnie źle, kwaśno: 

  • Nabierz około 5 g (lub jedną łyżeczkę) mieszanki,
  • Włóż do świeżego i czystego słoika
  • Nakarm go 20 g Mąki Żytniej Chlebowej i 15 g wody.
  • Dokładnie wymieszaj.

Powtórzyć w razie potrzeby.

Upewnij się, że mieszanina jest gęsta po dodaniu wody.

Nie powinna być rzadka, ani zbyt mokra – niezależnie od rodzaju użytej mąki.

 

Wskazówki: 

 

Gdy zakwas podwoi swoją objętość w ciągu 24 godzin od karmienia, możesz zacząć przechowywać go w lodówce do następnego karmienia lub do czasu, gdy będziesz chciał go użyć.

Jeśli Twój zakwas rośnie i opada równomiernie do czwartego lub piątego dnia, możesz go użyć nawet już wtedy. Pamiętaj jednak, że im młodszy jest zakwas, tym bardziej może być wrażliwy i nieprzewidywalny więc nie zniechęcaj się, jeśli Twój pierwszy bochenek chleba wyjdzie trochę płasko.

Im starszy staje się Twój zakwas czym bardziej konsekwentnie jest karmiony, tym silniejszy i bardziej niezawodnym się stanie!

 

Smacznego!

Obserwuj nas