Bazą każdego chleba jest zakwas.
Zakwas to buzująca mieszanina o specyficznym, lekko kwaśnym zapachu, po odpowiednim czasie służy jako najważniejszy dodatek do wypieku pieczywa. To dzięki zakwasowi chleb rośnie.
Składniki na zakwas:
- Mąka Żytnia Razowa Podlaskie Młyny typ 2000
- Mąka Żytnia Chlebowa PZZ S.A. typ 720 (do nakarmienia zakwasu)
- woda
- czas
- cierpliwość
Będziemy potrzebować:
- czysty słoik (z zakręcaną pokrywką, który może pomieścić około 400 ml wody)
- łyżka
- cyfrowa waga kuchenna
Ważne:
Jeśli nie używasz żyta, użyj mniej wody niż mąki i upewnij się, że twoja mieszanka jest gęsta. Nie powinna być lejąca się, ani wodnista.
Przygotowanie:
Dzień 1:
- Wymieszaj 20 g mąki żytniej razowej z 20 g wody o temperaturze około 32 stopni.
- Przykryj pokrywką, ale pozostaw ją lekko uchyloną.
- Odstaw słoik w ciepłe mniejsze ( optymalna temperatura 25-32 stopnie).
- Mieszaj mieszaninę dwa razy dziennie.
Wskazówka:
Nie umieszczaj słoika obok kaloryfera lub innego źródła ciepła, ponieważ wysokie temperatury mogą w rzeczywistości zaszkodzić dzikim kulturom drożdży, które próbujesz wyhodować.
Dzień 2:
- Do mieszanki dodaj dodatkowo 20 g mąki żytniej razowej i 20 g wody.
- Dokładnie wymieszaj.
- Wymieszaj jeszcze raz w ciągu dnia.
Dzień 3:
- W tym momencie w słoju powinny pojawić się oznaki „życia” i aktywności dzikich drożdży. Mieszanina powinna powoli rosnąć i pachnieć np. zbitym jabłkiem, kefirem, a nawet może mieć silny alkoholowy zapach (zapamiętaj go:)).
- Dodaj dodatkowe 30 g mąki żytniej razowej i 30 g wody.
- Dokładnie wymieszaj.
Dzień 4:
- Odlej połowę mieszanki lub nawet więcej i dodaj np. ciasta naleśnikowego.
- Resztę zakwasu wlej do słoika z 30 g wody i 30 g mąki żytniej razowej.
- Dokładnie wymieszaj.
Dzień 5:
- Dodaj 30 g mąki żytniej razowej i 30 g wody i dokładnie wymieszaj.
Dzień 6:
- Dodaj 30 g mąki żytniej razowej i 30 g wody i dokładnie wymieszaj.
Teraz, gdy pomyślnie stworzyłeś swój zakwas, nie zapomnij go nazwać.
Dzięki temu, dbanie o niego będzie znacznie łatwiejsze, a ponieważ Ty i Twój zakwas będziecie współpracować przy wielu sfermentowanych projektach, ważne jest, abyście stworzyli więź.
Tak więc, jeśli zawsze chciałeś mieć zwierzaka, ale z jakiegoś powodu nie możesz go mieć, zrobienie i nazwanie przystawki to dobry sposób na… dobry początek.
Wskazówki sos:
Jeśli po 3 dniach Twój zakwas przestanie reagować, przestanie rosnąć i/lub pachnie źle, kwaśno:
- Nabierz około 5 g (lub jedną łyżeczkę) mieszanki,
- Włóż do świeżego i czystego słoika
- Nakarm go 20 g Mąki Żytniej Chlebowej i 15 g wody.
- Dokładnie wymieszaj.
Powtórzyć w razie potrzeby.
Upewnij się, że mieszanina jest gęsta po dodaniu wody.
Nie powinna być rzadka, ani zbyt mokra – niezależnie od rodzaju użytej mąki.
Wskazówki:
Gdy zakwas podwoi swoją objętość w ciągu 24 godzin od karmienia, możesz zacząć przechowywać go w lodówce do następnego karmienia lub do czasu, gdy będziesz chciał go użyć.
Jeśli Twój zakwas rośnie i opada równomiernie do czwartego lub piątego dnia, możesz go użyć nawet już wtedy. Pamiętaj jednak, że im młodszy jest zakwas, tym bardziej może być wrażliwy i nieprzewidywalny więc nie zniechęcaj się, jeśli Twój pierwszy bochenek chleba wyjdzie trochę płasko.
Im starszy staje się Twój zakwas czym bardziej konsekwentnie jest karmiony, tym silniejszy i bardziej niezawodnym się stanie!
Smacznego!