Domowy chleb żytni z pewnością na dłużej zagości na stole podczas Waszych rodzinnych posiłków.
Samodzielne pieczenie chleba to gwarancja świeżego pieczywa ze zdrowych składników. Według naszego przepisu przygotujesz chleb z zakwasu i przygotowanego wcześniej „mixu”.
Składniki na mix mąki żytniej z wodą:
- 240 g wrzącej wody
- 60 g Mąki Żytniej Chlebowej (nie razowej)
Składniki na ciasto właściwe:
- 200 g zakwasu żytniego
- 50 g zimnej wody
- 300 g mixu, sporządzonego wcześniej
- 300 g Mąki Żytniej Chlebowej (nie razowej)
- 1 łyżeczka soli
Krok 1
Wszystkie składniki zmiksować (przez kilka minut). Ciasto będzie bardzo, bardzo klejące.
Krok 2
Uformować, pracując na powierzchni wysmarowanej olejem, by ciasto się nie kleiło. Umieścić w formie wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami o wymiarach 10 x 20 cm.
Krok 3
Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 5 godzin (lub dłużej) do wyrośnięcia. Ciasto powinno prawie dwukrotnie podwoić objętość.
Krok 4
Przed samym pieczeniem spryskać wodą w sprayu. Piec w temperaturze 210ºC przez około 50 minut.
Krok 5
Po 5 minutach wierzch ponownie spryskać wodą w sprayu. Wystudzić na kratce.
Smacznego!