Chleb żytni na zakwasie - PZZ
Przepisy Przepis

Chleb żytni na zakwasie

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Domowy chleb żytni z pewnością na dłużej zagości na stole podczas Waszych rodzinnych posiłków.

 

Samodzielne pieczenie chleba to gwarancja świeżego pieczywa ze zdrowych składników. Według naszego przepisu przygotujesz chleb z zakwasu i przygotowanego wcześniej „mixu”.

Składniki na mix mąki żytniej z wodą:

 

  • 240 g wrzącej wody
  • 60 g Mąki Żytniej Chlebowej (nie razowej)

 

Składniki na ciasto właściwe:

 

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 50 g zimnej wody
  • 300 g mixu, sporządzonego wcześniej
  • 300 g Mąki Żytniej Chlebowej (nie razowej)
  • 1 łyżeczka soli

 

Krok 1

Wszystkie składniki zmiksować (przez kilka minut). Ciasto będzie bardzo, bardzo klejące.

 

Krok 2

Uformować, pracując na powierzchni wysmarowanej olejem, by ciasto się nie kleiło. Umieścić w formie wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami o wymiarach 10 x 20 cm.

 

Krok 3

Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 5 godzin (lub dłużej) do wyrośnięcia. Ciasto powinno prawie dwukrotnie podwoić objętość.

 

Krok 4

Przed samym pieczeniem spryskać wodą w sprayu. Piec w temperaturze 210ºC przez około 50 minut.

 

Krok 5

Po 5 minutach wierzch ponownie spryskać wodą w sprayu. Wystudzić na kratce.

 

Smacznego!

 

Obserwuj nas