Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają
za tradycyjną grochówką.
Subtelny smak warzyw i grochu oraz delikatna, kremowa konsystencja doskonale współgra z chrupiącymi chipsami z boczku.
Składniki:
Czas prz.
40 min
- 500 g Grochu Łuskanego
- 300 g boczku
- 2 duże marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotować 1,5 l wody, dodać boczek i odrobinę soli.
Krok 2
Po około 20 minutach wyjąć boczek, dodać groch, ziele angielskie, liść laurowy oraz pokrojone w kostkę warzywa.
Krok 3
Gdy warzywa i groch będą miękkie, dodać pieprz do smaku. Wszystko dokładnie zblendować na gładki krem.
Krok 4
Boczek pokroić na cienkie paski i podsmażyć na suchej patelni do momentu aż będzie chrupiący.
Krok 5
Krem wlać do miseczek i udekorować boczkiem.
Smacznego!