Szarlotka zasypywana - PZZ
Przepisy Przepis

szarlotka zasypywana

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Połączenie słodkiego ciasta na bazie Mąki Krupczatki PZZ S.A.
i aromatycznych jabłek to idealny duet do niedzielnej kawy!

 

Soczyste, kwaśne jabłka nie tylko są symbolem jesieni, ale również stanowią podstawę przepysznej szarlotki. Z wykorzystaniem Mąki Krupczatki PZZ S.A. stworzymy jej nietypową wersję, która z pewnością posmakuje wszystkim łasuchom.

Składniki:

 

Ciasto

  • 2 szklanki Mąki Krupczatki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 g masła
  • cukier puder

 

Przygotowanie:

 

Krok 1

Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, podziel na trzy równe porcje. Obrane jabłka zetrzyj na grubo, po czym wymieszaj z cukrem i cynamonem. Całość podziel na dwie porcje.

 

Krok 2

Tortownicę wyściel papierem do pieczenia. Na dna wysyp jedną część suchej masy na ciasto, na to wyłóż część masy jabłkowej, przysyp ponownie suchą masą. Następnie kolejno: masa jabłkowa, sucha masa ciastowa. Na wierzchu ułóż pokrojone w cienkie plastry zimne masło.

 

Krok 3

Piecz przez godzinę w temperaturze 180oC. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Obserwuj nas