Połączenie słodkiego ciasta na bazie Mąki Krupczatki PZZ S.A.
i aromatycznych jabłek to idealny duet do niedzielnej kawy!
Soczyste, kwaśne jabłka nie tylko są symbolem jesieni, ale również stanowią podstawę przepysznej szarlotki. Z wykorzystaniem Mąki Krupczatki PZZ S.A. stworzymy jej nietypową wersję, która z pewnością posmakuje wszystkim łasuchom.
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki Mąki Krupczatki
- ¾ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 100 g masła
- cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, podziel na trzy równe porcje. Obrane jabłka zetrzyj na grubo, po czym wymieszaj z cukrem i cynamonem. Całość podziel na dwie porcje.
Krok 2
Tortownicę wyściel papierem do pieczenia. Na dna wysyp jedną część suchej masy na ciasto, na to wyłóż część masy jabłkowej, przysyp ponownie suchą masą. Następnie kolejno: masa jabłkowa, sucha masa ciastowa. Na wierzchu ułóż pokrojone w cienkie plastry zimne masło.
Krok 3
Piecz przez godzinę w temperaturze 180oC. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!