9 przepisów na potrawy z dyni na obiad, deser i lunch - PZZ
Blog

9 przepisów na potrawy z dyni — na obiad, deser i lunch

data
Czytanie 6 min
Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Jesień to pora spadających liści, deszczowej pogody i złocistej królowej stołu — dyni. Dopóki trwa sezon na to smaczne warzywo, warto dobrze go wykorzystać. Z dyni można przygotować dużo więcej niż rozgrzewającą zupę i popularne ciasto pumpkin pie. Poznajcie 9 przepisów na słodkie i wytrawne potrawy z dyni na obiad, deser i do pudełka na lunch.

Jak przygotować puree z dyni?

 

Podstawą wielu przepisów na dania z dyni jest puree. Taki przecier możemy zrobić samodzielnie i przechowywać przez cały rok. Bazę do dyniowych wypieków przygotujemy z dowolnej wielkości kawałka tego warzywa. Dynię myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na części. Układamy je w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około godziny w 180 stopniach, sprawdzając miękkość miąższu widelcem.

 

Im kawałki dyni będą mniejsze, tym krócej powinny przebywać w piekarniku. Po ich ostudzeniu zdejmujemy skórkę z warzywa i blendujemy miąższ na gładką masę. Puree z dyni nie powinno być suche, ale nie może być też wodniste. Zależnie od potrzeby, możemy rozrzedzić je wodą lub odparować nadmiar płynu, podgrzewając masę na małym ogniu. Gotowy mus przekładamy do słoiczka i trzymamy kilka dni w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać go dłużej, jego małe porcje możemy zamrozić do późniejszego wykorzystania.

 

Dyniowe kluski

 

Podobne do polskich kopytek włoskie gnocchi smakują wybornie przyrządzane z dodatkiem dyni. Potrawę można jeść samodzielnie, w wersji wegetariańskiej lub jako dodatek do mięs.

 

Składniki:

  • 700 g mączystych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 120 g mąki pszennej PZZ Białystok
  • 1 jajko
  • 200 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki lekko ostudź i obierz ze skórki. Przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, jajko, puree z dyni, parmezan i przyprawy. Ze składników zagnieć ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na kopytka. Jeżeli będzie za rzadkie, dosyp więcej mąki. Blat stołu posyp mąką. Wyłóż na niego masę, podziel ją na kilka części i z każdej z nich uformuj długi wałeczek. Ostrym nożem odkrawaj kluski o długości 2-3 centymetrów. Gnocchi gotuj w osolonym wrzątku na małym ogniu około 2 minut od wypłynięcia. Podawaj z warzywami polane roztopionym masłem z dodatkiem szałwii lub rozmarynu.

 

Ciasto z dyni z rodzynkami i orzechami

 

Ten szybki wypiek można przygotować także z dodatkiem przyprawy korzennej. Nabierze wtedy bardziej świątecznego charakteru.

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • 2 szklanki startej lub zblendowanej surowej dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cynamonu
  • opakowanie rodzynek
  • garść posiekanych orzechów

 

Wykonanie:

Zmiksuj jajka z cukrem, a pod koniec mieszania powoli wlej olej. Do miski z mieszaniną dodaj dynię. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon i bakalie umieść w drugim naczyniu. Mokre składniki połącz z suchymi i wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 50 minut w 180 stopniach. Przed wyłączeniem pieca sprawdź ciasto patyczkiem. Po ostudzeniu wypiek oprószyć ciasto cukrem pudrem.

 

Placki z dyni

 

Tę potrawę możesz przygotować również na słodko. Cebulę, czosnek i przyprawy zastąp cynamonem i cukrem, a gorące placki podawaj z cukrem pudrem.

 

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej PZZ Białystok
  • 3 szklanki startej i odciśniętej dyni
  • 1 duże jajko
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Dynię połącz ze startą cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Wbij jajko, dodaj mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, żeby można było nabierać porcje łyżką. Smaż placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Zapiekanka z dynią i kaszą gryczaną

 

Zapiekanka z kaszy i dyni to danie na obiad, kolację, do pracy czy na uczelnię. Możesz dowolnie eksperymentować ze składnikami, wybrać inny rodzaj kaszy lub dodawać różne warzywa.

 

Składniki:

  • torebka ugotowanej kaszy gryczanej PZZ Białystok
  • pół kilograma dyni
  • 10 pomidorów suszonych w oleju
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pestek dyni i słonecznika
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

 

Wykonanie:

Pomidory odcedź z zalewy i pokrój na paseczki. Dynię pokrój w niewielką kostkę, podduś na maśle na patelni i dopraw gałką muszkatołową. Gdy dynia będzie już miękka, dodaj kaszę, pomidory, pestki i natkę pietruszki. Dopraw danie solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. W osobnym naczyniu rozkłóć jajka, wlej mieszaninę na patelnię i połącz składniki. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 15-20 minut w 180 stopniach. Zapiekankę podawaj z sosem z jogurtu naturalnego i ulubionych świeżych ziół.

 

Kotlety z dyni i kaszy jaglanej

 

Kotlety z kaszy są lekkie i łatwe w przygotowaniu. Dobrze doprawione przypadną do gustu nawet tym, którzy na co dzień wolą zajadać się mięsnymi potrawami.

 

Składniki:

  • torebka ugotowanej kaszy jaglanej PZZ Białystok
  • pół kilograma dyni startej na dużych oczkach
  • 1 duże jajko
  • mała cebula
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Dynię odciśnij, jeśli puściła sok, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go niewielką ilością oleju. Z masy formuj nieduże, płaskie kotleciki i układaj na blasze. Piecz około 30 minut w 180 stopniach, aż ich wierzch lekko się zarumieni.

 

Dynia faszerowana ryżem

 

 

W przepisie możesz użyć dwóch średniej wielkości dyń lub jednej dużej. Pamiętaj tylko o odpowiednim wydłużeniu czasu pieczenia.

 

Składniki:

  • 4 małe dynie
  • pół torebki ugotowanego ryżu białego PZZ Białystok
  • 60 g masła
  • łyżka oleju
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g pieczarek
  • 1 pomidor
  • łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • pół szklanki startego żółtego sera

 

Wykonanie:

Por i pieczarki pokrój na plastry, a cukinię, czerwoną paprykę i pomidora w kostkę. Odkrój „czapeczki” z dyni i wydrąż miąższ. Na patelni rozgrzej tłuszcze, wrzuć por i smaż do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodaj cukinię, paprykę, pieczarki i duś do miękkości. Wyłącz ogień pod patelnią i połącz składniki z ryżem, pomidorem i posiekaną natką pietruszki. Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj składniki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dynie wypełnij przygotowanym farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem. Włóż warzywa do gorącego pieca i piecz około 50 minut.

 

Ciastka z dyni i płatków owsianych

 

Takie przekąski przygotowane w domu to zdrowsza alternatywa dla sklepowych ciastek. Uprzyjemnią popołudniową kawę i dobrze skomponują się z rozgrzewającym kakao.

 

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych PZZ Białystok
  • 100 g mąki pszennej PZZ Białystok
  • 150 g puree z dyni
  • 100 g cukru
  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • 1 żółtko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

W misce wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do nich mokre. Dokładnie połącz zawartość naczynia i odstaw mieszaninę na 15 minut do napęcznienia płatków. Porcje ciasta nabieraj łyżką, formuj z nich kulki i rozpłaszczaj dłonią na blasze z papierem do pieczenia. Ciastka wyrosną podczas pieczenia, więc układaj je tak, żeby były między nimi odstępy. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15 minut do zrumienienia ciastek.

 

Dyniowe drożdżówki

 

Domowe drożdżówki zasmakują najmłodszym i nieco starszym fanom słodkości. Po przestygnięciu bułeczki można jeść bez dodatków lub polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i kilku łyżek wody.

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • 130 g puree z dyni
  • pół szklanki mleka
  • 100 g cukru
  • ⅓ kostki masła
  • 35 dag drożdży
  • 1 jajko
  • białko do posmarowania drożdżówek

 

Składniki na masę cynamonową:

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • pół kostki miękkiego masła

 

Wykonanie:

Przygotuj zaczyn z pokruszonych drożdży, ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki. Zmieszaj składniki w misce i postaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Do drugiego naczynia wsyp mąkę, dodaj zaczyn i pozostałe składniki. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Miękkie masło wymieszaj z cukrem i cynamonem. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je w duży prostokąt i posmaruj słodką masą. Zroluj ciasto w wałek i odkrawaj nożem bułeczki o grubości 2-3 cm. Ułóż je „ślimakiem” do góry na blasze z papierem do pieczenia. Bułeczki sporo wyrosną, więc zachowaj między nimi odstępy. Odstaw drożdżówki na kwadrans do wyrośnięcia, następnie posmaruj je białkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz bułki w 200 stopniach przez 15-20 minut.

 

Naleśniki z dynią

 

Naleśniki to popularna i prosta propozycja na śniadanie, kolację i podwieczorek. Odpowiednie dodatki zmienią placki z dyni w wyjątkowy posiłek.

 

Składniki:

  • 1, 5 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • pół szklanki puree z dyni
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Składniki umieść w wysokim naczyniu, dokładnie zmiksuj i odstaw na 10 minut. Ciasto nabieraj chochlą i nakładaj na dobrze rozgrzaną patelnię. Naleśniki smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami, na przykład powidłami śliwkowymi, dżemem, bitą śmietaną, syropem klonowym czy nutellą.

Obserwuj nas