Upiorne smakołyki na imprezę w Halloween

Huczne obchody Halloween mają swoich zdecydowanych zwolenników i przeciwników. Wciąż jednak duża grupa dorosłych i dzieci zakłada w tym dniu najbardziej przerażające kreacje i zajada się upiornymi smakołykami. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy kilka przepisów, które mogą przestraszyć nawet najodważniejszego fana tego święta. 

Skąd wzięła się tradycja Halloween?

Może się nam wydawać, że tradycja Halloween wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Tak naprawdę to święto ma swoje korzenie w Europie. Już dwa tysiące lat temu Celtowie z terenów dzisiejszej Anglii, Walii, Szkocji i Francji ostatniego dnia października obchodzili koniec zbiorów i lata oraz początek zimy. Celtyccy kapłani wierzyli, że tego dnia wszystkie duchy powracają na ziemię. Z czasem powstały także legendy o zjawach, które pojawiały się wśród żywych. Ludzie zaczęli więc zakładać upiorne przebrania, żeby przypodobać się złym duchom. Na początku XX wieku Halloween na dużą skalę obchodzono jedynie w Irlandii. Z czasem zwyczaj świętowania przeniósł się również na Anglię, Stany Zjednoczone i inne kraje. Do Polski moda na upiorne imprezy zawitała w latach 90. ubiegłego wieku. Podczas Halloween’owych wieczorów królują mrożące krew w żyłach kostiumy i ozdoby z dyni. Gospodarze przyjęć prześcigają się w pomysłach na przekąski nawiązujące do czaszek, czarownic, wampirów, duchów, zombie czy demonów.

Ciastka — paluchy wiedźmy

Gdy raz zetkniemy się z tym daniem, kruche paluszki już nigdy nie będą się nam kojarzyć tak samo. Ciasteczka przygotujemy bardzo łatwo, a rezultat będzie naprawdę piorunujący. 

Składniki:

  • 2 i ⅔ szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • kostka masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego (opcjonalnie)
  • około 30 migdałów obranych ze skórki i podzielonych na połówki
  • gęsty lukier przygotowany z cukru pudru i czerwonego soku

Wykonanie:

Masło posiekaj z mąką, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Wyjmij ciasto, odrywaj z niego małe kawałki i formuj palce podobne do ludzkich, ale nieco mniejsze. Na końcu każdego z nich ułóż połowę migdała tak, aby przypominała paznokieć. Żeby palce wyglądały bardziej naturalnie, nożem wykonaj nacięcia — „zmarszczki” poniżej migdała i mniej więcej w połowie ciasteczka. Ułóż wypieki na blasze wyłożonej papierem i piecz około 15-20 minut w 180°C. Gdy palce będą złoto-brązowe, wyjmij je z piekarnika i ostudź. Udekoruj je lukrem pod „paznokciem”, lekko unosząc migdał. Możesz też polać nim ciastka na dole, aby lukier imitował krew w miejscu „odcięcia” palca.

Sowie babeczki

Ta nieco łagodniejsza wersja przysmaku na Halloween będzie idealna na przyjęcie dla najmłodszych. Zamiast M&M’sów w przepisie możemy wykorzystać również inne kolorowe draże o nieco spłaszczonym kształcie. 

Składniki na babeczki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki oleju
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • kilka kropli wybranego aromatu (opcjonalnie)

Do dekoracji:

  • polewa czekoladowa lub tabliczka ulubionej czekolady gorzkiej bądź mlecznej
  • ciastka Oreo (lub inne ciemne z jasnym kremem)
  • drażetki M&M’s

Wykonanie:

Przygotuj składniki w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski. Połącz z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, solą i dobrze wymieszaj. Dodaj wodę, jogurt, olej, aromat i delikatnie zmieszaj łyżką. Formy na muffiny napełnij ciastem do połowy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C do suchego patyczka, czyli około 20-25 minut. Po przestudzeniu udekoruj muffiny polewą lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Z ciastek Oreo zdejmij górny herbatnik. Na środek koła z kremu połóż jednego M&M’sa, żeby wyglądał jak źrenica. Na każdej babeczce ułóż dwoje takich oczu i lekko dociśnij do polewy. Niżej zrób nos z połówki drażetki, a nad oczami brwi z połówek zdjętego wcześniej herbatnika.

Pizzerinki z potworną dekoracją

Małe pizze przypadną do gustu zwłaszcza fanom mumii. Używając wyobraźni, z placków możemy wyczarować najbardziej przerażające potwory, jak i te wyglądające przyjaźnie. 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka mąki kukurydzianej

Dodatki:

  • ⅓ szklanki passaty lub przecieru pomidorowego
  • ulubione zioła suszone (oregano, tymianek, bazylia)
  • kilka ząbków czosnku
  • cukier, sól, pieprz
  • żółty ser starty na długie, grubsze wiórki lub pokrojony w długie, cienkie paski
  • czarne oliwki
  • plastry salami
  • czerwona lub zielona papryka

Wykonanie:

Ciasto na pizzerinki zrób według tego przepisu. Sos przygotuj z passaty, ziół i przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Zmieszaj jego składniki i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem posmaruj mini-pizze i zostaw około 1 cm czystego brzegu. Na plackach ułóż dodatki:

  • pizze-mumie — paski żółtego sera ułóż na całej pizzerince jak bandaże, oczami mumii będą plasterki czarnych oliwek
  • pajęcza pizza — wykorzystaj dowolne dodatki, a na nich ułóż czarne pająki — połówki oliwek będą „udawać” głowotułów i odwłok, a ułożone promieniście cienkie paseczki owocu — nogi zwierzęcia
  • inne potwory — możesz przygotować dowolne wymyślone stwory — na przykład wytnij trójkątne zęby z salami lub ułóż „straszne miny” z kawałków papryki lub oliwek.

Udekorowane pizze piecz w 210°C około 10 minut, aż ich brzegi zrobią się złoto-brązowe. Podawaj z „krwawym” keczupem.

Wytrawne kości na przekąskę

Plastycznemu ciastu na pizzę możemy nadać różne kształty. Na przykład uformować kości, które tym razem nie będą psim, ale ludzkim przysmakiem. 

Składniki:

  • ciasto na pizzę (możesz wykorzystać podwojoną porcję ciasta na pizzerinki z potworną dekoracją)
  • zioła do pizzy
  • starty parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • żółtko + 1 łyżka mleka

Wykonanie:

Zagnieć i rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinaj około 20-centymetrowe pasy szerokie na 3 centymetry. Na końcach każdego kawałka zawiń supły, połóż „kości” na blachę z papierem do pieczenia i odstaw na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie środkową część wypieku pokryj odrobiną oliwy, posyp ziołami do pizzy, solą i parmezanem. Zawijasy z ciasta posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piecz 10-15 minut w 220°C, aż brzegi smakołyku się zarumienią. Podawaj z keczupem lub dowolnym dipem pasującym do okazji.

Muffiny — mózgi

Bardziej wrażliwi goście mogą czuć obiekcje przed zjedzeniem tego deseru. Mimo to warto ugryźć choćby kawałek babeczki — zapewniamy, że nie będzie z tego powodu żadnych nieprzewidzianych skutków ubocznych. 

Składniki na babeczki:

  • 2 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • ⅓ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • ⅓ szklanki oleju

Składniki kremu:

  • 110 g serka naturalnego typu Philadelphia
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • pół szklanki cukru pudru
  • różowy lub czerwony barwnik spożywczy
  • kilka łyżek czerwonego soku

Wykonanie:

W misce połącz suche składniki, a następnie dodaj do nich mokre i zmieszaj łyżką do połączenia. Masą napełnij foremki do muffinek do ¾ wysokości i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut w 180°C. W międzyczasie przygotuj masę do udekorowania babeczek. W naczyniu zmiksuj serek, masło i ziarenka wanilii do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj tyle barwnika spożywczego, żeby po zmieszaniu krem uzyskał kolor bladoróżowy. Wsyp cukier puder i miksuj dalej, by masa zrobiła się zwarta. Dekoruj muffiny przy pomocy rękawa cukierniczego, wyciskając na każdą z nich zawijasy przypominające mózg. Babeczki nabiorą jeszcze bardziej upiornego charakteru, jeżeli polejesz je odrobiną czerwonego soku. Przed podaniem schłodź deser w lodówce.

Grobowe herbatniki

Z ciasta na herbatniki możemy wyciąć jakiekolwiek upiorne kształty. Ciasteczka zachowują swój wygląd po upieczeniu, więc wodze naszej fantazji mogą być nieograniczone. 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • kostka miękkiego masła (250 g)
  • 2 i ¼ szklanki cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • szklanka tartych migdałów
  • czekolada lub nutella do ozdobienia

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrami na puszystą masę, dodaj jajko wyjęte wcześniej z lodówki i ponownie zmiksuj masę. Dodaj mąkę, migdały i wymieszaj składniki łyżką. Następnie zagnieć ciasto ręką, aż stanie się elastyczne. Rozwałkuj placek o grubości 0,5 cm i wytnij wybrane kształty. Możesz posłużyć się foremkami do halloweenowych ciasteczek lub powykrawać nożem kształty sześciobocznej trumny. Ciastka ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Piecz 12-15 minut w 180°C. Po wyjęciu schłodź je na kratce i udekoruj krzyżami zrobionymi z czekolady. Możesz też przygotować trumny kilkupiętrowe, przekładając herbatniki warstwą nutelli lub innego kremu.

Oprócz strasznych smakołyków, na żadnej imprezie Halloween nie może zabraknąć przekąsek z dyni i odpowiedniego nastroju. Nieodzownym elementem upiornego party powinny więc być makabryczne kostiumy, budzące grozę dekoracje, dobrze dobrana muzyka i mroczne oświetlenie. 

potrawy na halloween
%d bloggers like this: