Chleb żytni

SKŁADNIKI NA MIX MAKI ŻYTNIEJ z WODĄ:

240 g wrzącej wody 60 g mąki żytniej (nie razowej) SKŁADNIKI NA CIASTO WŁAŚCIWE: 200 g zakwasu żytniego 50 g zimnej wody 300 g mixu, sporządzonego wcześniej 300 g mąki żytniej (nie razowej) 1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

Wszystkie składniki zmiksować (przez kilka minut). Ciasto będzie bardzo, bardzo klejące. Uformować, pracując na powierzchni wysmarowanej olejem, by ciasto się nie kleiło. Umieścić w formie wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami o wymiarach 10 x 20 cm. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 5 godzin (lub dłużej) do wyrośnięcia. Ciasto powinno prawie dwukrotnie podwoić objętość. Przed samym pieczeniem spryskać wodą w sprayu. Piec w temperaturze 210ºC przez około 50 minut. Po 5 minutach wierzch ponownie spryskać wodą w sprayu. Wystudzić na kratce.

Chleb żytni