Chleb żytni na zakwasie

Domowy chleb żytni z pewnością na dłużej zagości na stole podczas Waszych rodzinnych posiłków. Samodzielne pieczenie chleba to gwarancja świeżego pieczywa ze zdrowych składników. Według naszego przepisu przygotujesz chleb z zakwasu i przygotowanego wcześniej „mixu”.

SKŁADNIKI NA MIX MĄKI ŻYTNIEJ z WODĄ:

  • 240 g wrzącej wody
  • 60 g mąki żytniej (nie razowej)

SKŁADNIKI NA CIASTO WŁAŚCIWE

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 50 g zimnej wody
  • 300 g mixu, sporządzonego wcześniej
  • 300 g mąki żytniej (nie razowej)
  • 1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

Wszystkie składniki zmiksować (przez kilka minut). Ciasto będzie bardzo, bardzo klejące. Uformować, pracując na powierzchni wysmarowanej olejem, by ciasto się nie kleiło. Umieścić w formie wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami o wymiarach 10 x 20 cm. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 5 godzin (lub dłużej) do wyrośnięcia. Ciasto powinno prawie dwukrotnie podwoić objętość. Przed samym pieczeniem spryskać wodą w sprayu. Piec w temperaturze 210ºC przez około 50 minut. Po 5 minutach wierzch ponownie spryskać wodą w sprayu. Wystudzić na kratce.

Chleb żytni
%d bloggers like this: