Bułki pszenne

SKŁADNIKI NA 10 BUŁEK:

340 g mąki pszennej ( wrocławskiej)
7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
1 nieduże jajko
200 ml mleka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru
50 g masła, roztopionego
7 g soli
mak lub sezam, do posypania

Ponadto:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania

WYKONANIE:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać sól, cukier, następnie  mleko, jajko i masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 – 2 godziny).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki, około 80 g każda. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć makiem lub sezamem.

Piec w temperaturze 230ºC przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec dodatkowe 10 – 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.