7 pomysłów na lunch do pracy

Niekiedy brakuje nam chęci i pomysłów na przygotowanie posiłku do pracy. A dzięki zróżnicowanemu menu wykonywanie codziennych obowiązków pójdzie nam o wiele łatwiej. Gdy zjemy pożywny lunch, zaspokoimy swój głód na długo. Przestaniemy wyczekiwać pory obiadowej i sprawniej zrealizujemy zaplanowane zadania.

Zasady komponowania posiłków do biura

Wzorcowy zestaw do lunchboksu to dużo warzyw, owoców i produktów z węglowodanami złożonymi. Tych ostatnich dostarczą nam dania na bazie kasz oraz owsianki z różnymi dodatkami. W pracy możemy pozwolić sobie także na odrobinę słodkości przygotowanych w domu. Jeśli należysz do osób, które lubią podjadać, weź ze sobą rodzynki, orzechy lub pokrojone surowe warzywa. Marchewka, kalarepa i seler naciowy mają wiele potrzebnych witamin w przeciwieństwie do niezdrowych chipsów i słonych paluszków. W torbie śniadaniowej nie może również zabraknąć odpowiednich płynów. Każdego dnia bierz do firmy niegazowaną wodę mineralną, która dobrze nawodni i pobudzi organizm. Możesz też wypić smoothie z ulubionych owoców i warzyw.

Jakiego jedzenia nie wolno brać do pracy?

Istnieje kilka zasad odnośnie do spożywania posiłków w biurze. Zadbaj o komfort swoich współpracowników i osób, które odwiedzają Twoje miejsce pracy. Gdy będziesz przygotowywać drugie śniadanie, zapomnij o intensywnie pachnących składnikach. Nie każdy lubi pracować w otoczce aromatu sosu czosnkowego. Oprócz niego, na czarnej liście powinny znaleźć się kalafior, kapusta, wędzone ryby i gotowane jajka. Niewskazane jest też głośne jedzenie — mlaskanie, siorbanie czy donośne chrupanie. Bardzo soczyste owoce, dania ze skapującym dressingiem i wymagające solidnego gryzienia warzywa zostaw w domu. Do lunchboksu spakuj neutralne dla otoczenia sałatki, przekąski i wypieki. Wskazówki, jak przygotować kilka z nich, zamieściliśmy poniżej.

Placki bananowe

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • łyżka płatków owsianych PZZ Białystok zblendowanych na mąkę
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Banana rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, mąkę owsianą i dokładnie wymieszaj. Uzyskane ciasto powinno być dość rzadkie. Masę nabieraj łyżką i smaż na odrobinie rozgrzanego oleju. Placki możesz jeść bez dodatków, polane miodem lub posypane cukrem pudrem.

Czekoladowy pudding z kaszy jaglanej

Składniki:

  • pół torebki surowej kaszy jaglanej PZZ Białystok
  • 1 szklanka wody
  • 1 dojrzały banan
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku i ugotuj w wodzie aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Po przestudzeniu dodaj mleko, rozdrobnionego banana, kakao i dopraw cynamonem. Zblenduj deser do uzyskania gładkiej masy. Przed zjedzeniem schłodź w lodówce.

Sałatka z kaszy gryczanej, sera feta i papryki

Składniki:

  • torebka kaszy gryczanej PZZ Białystok
  • 100 g sera feta
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • po pół czerwonej i żółtej papryki
  • pół średniej cebuli
  • natka pietruszki
  • olej z pestek winogron
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu i przestudź. W międzyczasie umyj cebulę i papryki. Pokrój je w kostkę, a ogórki na plasterki. Warzywa połącz z kaszą, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Delikatnie wymieszaj składniki, aby nie rozgnieść kaszy.

Sałatka z kaszy jęczmiennej z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • torebka kaszy jęczmiennej PZZ Białystok
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • po 5 łyżek zielonego groszku i kukurydzy z puszki
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
  • koperek

Wykonanie:

Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. Pierś z kurczaka oczyść i usuń z niej błonki. Dopraw solą, pieprzem i pokrop olejem. Usmaż na patelni z grubym dnem lub grillowej. Po przestudzeniu pokrój mięso na średniej wielkości kostkę. Kaszę i kurczaka przełóż do miski, dodaj odsączone warzywa z puszki i pokrojone w paski suszone pomidory. Danie dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami. Jeżeli sałatka będzie za mało wilgotna, wymieszaj ją z kilkoma łyżkami oleju z pomidorów. Jedz posypaną posiekanym koperkiem.

Sałatka z kaszy jaglanej z serem i burakami

Składniki:

  • torebka kaszy jaglanej PZZ Białystok
  • 2 duże upieczone buraki
  • 120-150 g świeżego szpinaku
  • 80 g sera koziego lub fety
  • garść pestek słonecznika

Na dressing:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsącz, przełóż do miski i jeszcze ciepłą wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj rozdrobniony ser, pokrojone w kostkę buraki i pestki słonecznika. Składniki wymieszaj z dressingiem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy, miodu i przypraw.

Ryż ze smażonymi warzywami

Składniki:

  • torebka ryżu białego PZZ Białystok
  • po pół zielonej i żółtej papryki
  • pół cebuli
  • sól, pieprz
  • sos sojowy lub Maggi
  • natka pietruszki
  • kilka małych pomidorków

Wykonanie:

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę i papryki pokrój w kostkę, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj przestudzony ryż, dopraw odrobiną sosu sojowego i wymieszaj. Zdejmij całość z patelni, posyp natką pietruszki i udekoruj pomidorkami koktajlowymi.

Muffinki z czekoladą i orzechami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej PZZ Białystok
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • pół szklanki brązowego cukru (lub mniej)
  • cukier waniliowy
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • kilka pokrojonych kostek gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek posiekanych orzechów włoskich (ilość wedle uznania)

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszaj w dużej misce. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i cukry. Delikatnie połącz składniki. W osobnym naczyniu zmieszaj mleko, jajka i olej. Mokre składniki wlej do suchych, dodaj orzechy i czekoladę. Mieszaj łyżką do połączenia i napełnij masą foremki na muffiny do ¾ wysokości. Piecz babeczki około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.

7 pomysłów na lunch do pracy
%d bloggers like this: