Wigilijne potrawy często przygotowywane są według tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. A gdyby tak w tym roku wnieść powiew świeżości do wigilijnego menu?
Przepisy wigilijne w innym wydaniu
Wigilia to wyjątkowa kolacja, na której specjały niektórzy czekają z utęsknieniem. Jednak nie wszystkim odpowiada zestaw 12 potraw, które pojawiają się na stole. Część osób zwyczajnie nie przepada za wciąż tymi samymi daniami, których muszą próbować co roku. Jeżeli tym razem Ty przygotowujesz Wigilię, wypróbuj nasze przepisy, dzięki którym pozytywnie zaskoczysz swoich gości. Przewidzieliśmy coś na pierwsze i drugie danie, a także słodki deser.
Uszka z suszonymi grzybami i orzechami
W niektórych rejonach kraju jada się barszcz czerwony z uszkami. Warto też wypróbować nieco inną wersję tych wigilijnych pierogów z grzybami, lekko uszlachetnioną dodatkiem orzechów włoskich.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1-2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 żółtko
- przegotowana woda
- sól
Składniki farszu:
- 30 g suszonych grzybów
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 jajko
- łyżka oleju
- duża cebula
- posiekana natka pietruszki (1,5 łyżki)
- sól, pieprz
Przygotowanie ciasta na uszka
Przesianą mąkę przesyp na stolnicę. Zrób w niej dołek, wbij do niego jajko i żółtko, wlej olej i dodaj sól. Następnie zagnieć całość, stopniowo dodając do niego wody. Dobrze wyrób ciasto i pozostaw je na kilka minut, wcześniej przykrywając ściereczką.
Przygotowanie farszu do uszek
Grzyby ugotuj i pokrój bardzo drobno. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj do niej grzyby, zieloną pietruszkę i rozdrobnione orzechy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj jajko i wymieszaj, aby powstała dość zwarta masa.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i wytnij z niego nieduże romby. Używając łyżeczki, nakładaj na nie przestudzony farsz i sklejaj – najpierw po przekątnej, a później 2 pozostałe boki ze sobą. Tak przygotowane pierogi ugotuj w osolonej wodzie.
Ryż z migdałami – zamiast ziemniaków
Jeżeli w Twoim wigilijnym menu pojawia się smażona ryba, zapewne serwujesz do niej chleb lub ziemniaczane purée. Jeśli jesteś zwolennikiem pieczywa, może w tym roku spróbujesz samodzielnie upiec pyszny i zdrowy chleb żytni? A jako fan ziemniaków, być może w tegoroczną Wigilię zastąpisz je lekkim ryżem z migdałami?
Składniki:
- 1 szklanka białego ryżu
- 150 g płatków migdałowych
- 2 szklanki bulionu
- 1 łyżka masła
- sól
Wykonanie:
Bulion zagotuj. Ryż opłucz, dodaj do gorącego bulionu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20 minut. W tym czasie rozpuść na patelni łyżkę masła i upraż płatki migdałowe. Migdały połącz z ryżem i dopraw solą. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 5-7 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Smażony karp
Karp to królewska ryba, której nie może zabraknąć w wigilijnym menu. W wersji smażonej karpia można podawać np. z migdałowym ryżem.
Składniki:
- 1 karp ok. 1 kg
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- sól
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Wykonanie:
Rybę oczyść i opłucz, a następnie pokrój na dzwonka. Tak przygotowaną natrzyj uprażoną solą i wstaw na godzinę do lodówki. Po wyjęciu panieruj w mące, jajku i bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu posyp karpia natką pietruszki i podawaj z ryżem migdałowym.
Kutia z kaszy jaglanej – bez glutenu
Nie każdy lubi i może jeść pszenicę. Osobom, które nie preferują tego zboża lub są na diecie bezglutenowej, polecamy jej zdrowszą wersję z kaszy jaglanej.
Składniki wigilijnej kutii:
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- pół szklanki cukru pudru
- pół szklanki miodu
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- dodatki wedle uznania: posiekane orzechy włoskie, sparzone wrzątkiem rodzynki, figi, daktyle, skórka otarta z cytryny
Wykonanie:
Mak przepłucz wodą, zalej wrzącym mlekiem i zagotuj na małym ogniu. Po ostudzeniu zmiel go kilka razy maszynką. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną oraz kolejno wrzącą i znowu zimną wodą (aby pozbyć się goryczki). Tak przygotowane jagły ugotuj, a następnie zmieszaj z makiem i pozostałymi składnikami. Gotowe danie wstaw do lodówki i schłodź przez ok. 12 godzin.
Ciastka wigilijne z makiem
Na deser po kolacji wigilijnej idealnie nadadzą się samodzielnie pieczone ciastka wigilijne z makiem. Wielbiciele słodkości mogą też pokusić się o przygotowanie bogatych w bakalie ciasteczek jęczmiennych.
Składniki na ciastka z makiem:
- 500 g mąki
- 100 g miodu
- 100 g masła
- 100 g maku
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
Wykonanie:
Mak sparz i osusz. Miód podgrzej, aby się rozpuścił, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Żółtka utrzyj z masłem. Wciąż ucierając, dodawaj po trochu cukier i mak. Teraz wsyp mąkę oraz dodaj ostudzony miód i szczyptę soli. Dobrze zagnieć ciasto i rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy. Wycinaj dowolny kształt ciastek lub pokrój je na długie, wąskie prostokąty. Ciastka piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 15-20 minut, do zrumienienia.
Niezależnie od tego, jakie dania pojawią się w Twoim wigilijnym menu, życzymy Ci smacznej uczty i wyjątkowego wieczoru. I oczywiście WESOŁYCH ŚWIĄT!