Kasza to nie tylko sprzymierzeniec naszego zdrowia i urody, ale też niedoceniany składnik wielu dań. Z jej dodatkiem możemy przyrządzić tradycyjne potrawy wielkanocne w nieco odmienionej wersji. Takie nietypowe połączenia z pewnością zadowolą nawet wybredne podniebienie. Przygotowaliśmy kilka słodkich i wytrawnych przepisów dla zwolenników kuchennych eksperymentów, jak i wielbicieli wielopokoleniowych receptur.
Ciasto jaglane z bakaliami
Składniki:
- 2 torebki kaszy jaglanej PZZ Białystok
- 4 łyżki dowolnych płatków owsianych PZZ Białystok zmielonych na mąkę
- 1 litr mleka (krowiego lub roślinnego)
- ziarenka z połowy laski wanilii
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- po garści ulubionych bakalii: posiekanych orzechów, migdałów; suszonych moreli, daktyli, żurawiny
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przesyp z woreczków do garnka, zalej ciepłym mlekiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie już prawie cały płyn, dodaj pokrojone bakalie, cynamon, wanilię, skórkę z cytryny i zmielone płatki owsiane. Dobrze wymieszaj. Przełóż masę do natłuszczonej formy wysypanej bułką tartą lub otrębami. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut.
Zawijaniec z indyka z kaszą gryczaną
Składniki:
- 2 torebki kaszy gryczanej PZZ Białystok
- 1 kg piersi z indyka
- 15 dag pieczarek
- 1 cebula
- różyczki brokuła
- kilka marchewek pokrojonych w słupki
- różnokolorowe kawałki papryki
- ulubione zioła
- sól, pieprz, czerwona papryka
Wykonanie:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Mięso z indyka lekko rozbij, posyp solą, pieprzem i ziołami. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki i duś do miękkości grzybów. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Na mięsie z indyka rozłóż farsz w odległości 1 cm od brzegów i ciasno zwiń. Możesz spiąć roladę wykałaczkami lub związać sznurkiem, żeby się nie rozwinęła. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż zawijaniec do naczynia żaroodpornego i posmaruj olejem. Obok mięsa ułóż kawałki brokuła, marchwi i papryki. Piecz około 40 minut pod przykryciem, a potem kolejne 15-20 minut bez pokrywki, aż mięso będzie gotowe. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso powstałym sosem, żeby się nie przesuszyło.
Warzywne muffiny
Składniki:
- ¾ torebki kaszy jaglanej PZZ Białystok
- pół czerwonej papryki
- 30 dag cukinii
- pół pora
- 2 ząbki czosnku
- 80 dag startego żółtego sera o wyrazistym smaku
- 3 jajka
- filiżanka gęstej śmietany
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- czerwona papryka
- szczypta papryki chilli
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu i przestudź. Warzywa umyj i osusz. Pokrój je na dość drobną kostkę lub półplasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pora i dodaj czosnek. Zdejmij je z patelni, a następnie lekko podduś cukinię na odrobinie oleju. W misce wymieszaj wszystkie warzywa z kaszą, dopraw do smaku i pozostaw do ostygnięcia. W oddzielnym naczyniu rozkłóć jajka i zmieszaj je ze śmietaną. Dodaj starty żółty ser i połącz z warzywami i kaszą. Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Domowy żurek z kaszą
Składniki:
- pół litra zakwasu
- włoszczyzna
- torebka kaszy jęczmiennej PZZ Białystok
- 1 cebula
- kilka suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- 1,5 litra wody
- kilka białych kiełbasek
- jajka ugotowane na twardo
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę pokrój na półplasterki i podsmaż na łyżce oleju. Kaszę, włoszczyznę, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i grzyby przełóż do garnka. Zalej 1,5 litra wody i gotuj około 20 minut. Na tłuszczu po cebuli podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę i wrzuć do garnka. Gotuj jeszcze kilka minut. Wlej zakwas, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz i majeranek. Dopraw żurek do smaku. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo pokrojonymi na połówki lub ćwiartki.
Tradycyjny miodownik z kaszą manną
Składnik na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
- 1 szklanka cukru
- 50 dag miękkiego masła
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
Składniki masy:
- 3 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
W garnku rozpuść masło, miód i cukier. Ostudź mieszaninę, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na 3 części. Każdą rozwałkuj na placek wielkości formy do tortów i upiecz około 15-20 minut w 180 stopniach. W garnku zagotuj mleko z cukrem. Dodaj masło i wsyp kaszę mannę. Dokładnie mieszaj masę trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Po upływie 3 minut zdejmij garnek z ognia i lekko przestudź jego zawartość. Nakładaj ciepłą masę na upieczone placki, a wierzch ciasta polej polewą czekoladową. Po stężeniu masy schłodź ciasto w lodówce.