Burak w codziennej diecie jest niskokalorycznym niedocenianym warzywem.
Jego skład posiada wiele wartości odżywczych i leczniczych.
Pęczotto to pyszne danie, na które nie będziesz musiał poświęcić wiele czasu.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 2 szalotki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak
- 125ml białego wina
- 300 g pieczonych buraków (2 sztuki)
- 750ml bulionu lub rosołu
- 1 ząbek czosnku
- 50g masła
- 100ml soku z kiszonych buraków (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę szalotkę smażyć przez ok. 3 minuty, aż zmięknie.
Dodać czosnek smażyć około minuty, dodać kaszę i chwilę razem podsmażyć.
Wlać wino i gotować 1-2 minuty, dodać obrane i starte na tarce buraki i mieszając chwilę razem podsmażać.
Wlać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 25 minut. W międzyczasie 2-3 razy przemieszać.
Na koniec zdjąć pokrywkę i mieszając chwilę pogotować odparowując resztę płynu. Dodać opcjonalnie sok z kiszonych buraków, dodać zimne masło i posiekany koperek.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z wędzonym na ciepło pstrągiem, gęsta słodką śmietaną i kiszonymi burakami oraz koperkiem.
Smacznego!