Pęczotto z burakami - PZZ
Przepisy Przepis

Pęczotto z burakami

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Burak w codziennej diecie jest niskokalorycznym niedocenianym warzywem.

 

Jego skład posiada wiele wartości odżywczych i leczniczych.

Pęczotto to pyszne danie, na które nie będziesz musiał poświęcić wiele czasu. 

Składniki:

 

  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 szalotki 
  • 1 łyżka  posiekanego koperku 
  • 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak
  • 125ml  białego wina
  • 300 g pieczonych buraków (2 sztuki)
  • 750ml  bulionu lub rosołu
  • 1 ząbek czosnku 
  • 50g masła 
  • 100ml soku z kiszonych buraków (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

 

Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę szalotkę smażyć przez ok. 3 minuty, aż zmięknie.

Dodać czosnek smażyć około minuty, dodać kaszę i chwilę razem podsmażyć.

Wlać wino i gotować 1-2 minuty, dodać obrane i starte na tarce buraki i mieszając chwilę razem podsmażać.

Wlać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.

Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 25 minut. W międzyczasie 2-3 razy przemieszać.

Na koniec zdjąć pokrywkę i mieszając chwilę pogotować odparowując resztę płynu. Dodać opcjonalnie sok z kiszonych buraków, dodać zimne masło i posiekany koperek.

Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

 

Podawać z wędzonym na ciepło pstrągiem, gęsta słodką śmietaną i kiszonymi burakami oraz koperkiem. 

 

Smacznego!

Obserwuj nas